2024. április 27., szombat

Robotok és emberek együtt hegesztenek

Ötven munkahellyel bővült a nagybecskereki Novares autóalkatrész-gyár

A francia Novares társaság ötmillió eurós beruházással bővítette nagybecskereki üzemét, amelyben ötven új munkahelyet nyitottak meg. Az új termelési részleg tegnapi avatóünnepségén jelen volt Siniša Mali pénzügyminiszter, Goran Knežević gazdasági miniszter, Igor Mirović tartományi kormányfő, Pierre Boulet, a Novares vezérigazgatója, valamint Frederic Mondoloni, Franciaország belgrádi nagykövete.

Újabb gyáravató Nagybecskereken (Fotó: Kecskés István)

Újabb gyáravató Nagybecskereken (Fotó: Kecskés István)

A Novares az új gyárrészleg megnyitásával egyharmaddal növelte szerbiai kapacitásait. A 3000 négyzetméteres gyárcsarnokban a legkorszerűbb technológiával folyik a műanyagból készült külső és belső gépkocsialkatrészek gyártása (a díszítőelemektől a motoralkatrészekig). A két termelési vonalon robotok is dolgoznak infravörös hegesztéssel, és az alkatrészeket automatikusan beépítik a műanyag részekbe. A szivárgások ellenőrzésére pedig a legkorszerűbb módszereket alkalmazzák. Az 5,25 millió eurós beruházásnak köszönhetően a Novares nagybecskereki üzemében a mostani 190-ről 240-re növelik a dolgozók számát. A beruházást 200 ezer euróval támogatta a tartományi kormány, míg a köztársasági kormány 300 ezer euróval járult hozzá a beruházáshoz.

A gyár többek között a Fiat, PSA Group, Jaguar, Land Rover, Suzuki és a Dacia beszállítója. Az autóiparban használt legkorszerűbb műanyag alkatrészeknek a gyártói, ennek köszönhetően a járművek tisztábbak és könnyebbek lesznek. Az egyik üzleti céljuk az, hogy földrajzilag a lehető legközelebb legyenek a megrendelőikhez. Huszonegy országban vannak jelen, és összesen 42 gyárban termelnek. A 2017-es termelésük értéke meghaladta az 1,2 milliárd eurót.

Pierre Boulet, a Novares vezérigazgatója szerint Szerbia afelé tart, hogy az autóipar központjává váljon a térségben.

– A nagybecskereki gyárunk eddigi munkája során rendkívüli eredményességgel és minőséggel dolgozott, és a mostani bővítés is az irántuk való bizalmunkat mutatja – mondta a vezérigazgató.

A legkorszerűbb technológiával  dolgoznak (Fotó: Kecskés István)

A legkorszerűbb technológiával dolgoznak (Fotó: Kecskés István)

A nagybecskereki ipari övezet jövőre újabb 550 hektárnyi területtel bővül. Siniša Mali ezzel kapcsolatban elismerően szólt a nagybecskereki önkormányzat munkájáról. Kifejezte a reményét, hogy ez még nem a végső határuk a nagybecskereki beruházásoknak, hiszen hamarosan koreai, belga és német befektetők kezdik meg a termelést a város ipari övezetében. De érkezik a legnagyobb zöldmezős beruházás is, mégpedig a kínai gumiabroncsgyár. Nagybecskereken az elmúlt két évben háromezer új munkahelyet nyitottak meg, és csak az idén 1600-an kaptak munkát. A miniszter emlékeztetett, hogy 2012-ben 26 százalékos volt a munkanélküliség Szerbiában, jelenleg pedig 12 százalék, amit a további beruházásoknak köszönhetően hamarosan tovább csökkentenek majd. Szólt a jó gazdasági mutatókról is, amelyek szerinte azt szavatolják, hogy sikerül majd megfelelő feltételeket teremteni fiataljaink itthon maradásához.

Igor Mirović elmondta, hogy a tartomány 200 ezer euróval járult hozzá a nagybecskereki beruházáshoz. Mint mondta, ezt a támogatást a Novares nyílt pályázat útján szerezte meg. Hangsúlyozta, hogy a munkahelyteremtés szempontjából szerbiai viszonylatban Közép-Bánátban a legjobb a helyzet.