2024. április 27., szombat

A fenntartható fejlődésért

Az alacsonyabb hatalmi szinteken meghozott döntések vezetnek eredményhez

Egy szegénység nélküli világ megteremtése, az éhezés felszámolása, egészségesebb emberek, minőségibb oktatás, nemi egyenlőség, elérhető tiszta ivóvíz mindenkinek, megújuló energiaforrások, a klímaváltozások megszüntetése, az intézmények hatékonysága és átláthatósága – ezek a célok szerepelnek, a többi között, a fenntartható fejlődés céljai között. Ezeknek a céloknak szenteltek egy termet a Tartományi Képviselőházban a svájci kormánynak és az ENSZ Fejlesztési Programjának támogatásával. Svájc 18 ezer euróval járult hozzá ahhoz, hogy a termet korszerű technikai eszközökkel szereljék fel, projektorokat, fordítóberendezéseket vásároltak, felújították a helyiséget.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke mondott a helyszínen köszönetet mindenkinek, aki közreműködött az elmúlt évtized legnagyobb, a parlamentbe érkezett donációnak a megvalósításában. A házelnök elmondta, egy a fenntartható fejlődéssel foglalkozó tematikus konferenciát is tartanak jövőre, együttműködve a már említett partnerekkel.

Sascha Müller, a svájci kormány demokratikus irányítással foglalkozó szektorának vezetője úgy fogalmazott, a fenntartható fejlődés céljai voltaképpen egy új és szebb világ kialakításának az elképzelései, s ezeket úgy lehet megvalósítani, ha helyi szinten, a döntéshozás alacsonyabb nívóin határozunk meg lépéseket. Reményének adott hangot, hogy az átadott terem is ilyen átlátható, és a polgárok prioritásával foglalkozó üléseknek ad majd helyet.

Steliana Nedera, az ENSZ Fejlesztési Programjának megbízott szerbiai képviselője is a lakosság igényeihez igazodó munkát kívánt a parlamenti képviselőknek, s arra emlékeztetett, hogy a házban holnap kezdődik a helyi képviselő-testületek konferenciája, amely jó alkalom arra, hogy közelebb kerüljünk a mindennapok gondjainak rendezéséhez.