2024. április 27., szombat

Sikertörténet lesz Vajdaság és Csilin kapcsolata

Újvidéken járt a kínai tartomány küldöttsége

– Nagyon elégedettek lehetünk azért, hogy a Szerbia és Kína közötti baráti kapcsolatok keretében folyamatosan erősödnek a szálak Vajdaság és a kínai tartományok között is. Mindkét partner részéről érződik az elszántság, hogy a továbbiakban még szorosabbra fűzzük a baráti kapcsolatokat, függetlenül a földrajzi értelemben vett távolságtól. Biztos vagyok benne, hogy éppen ennek az elszántságnak köszönhetően a jövőben számos projektumot viszünk véghez közös erőbevetéssel – értékelte tegnap a Tartományi Képviselőházban az északkelet-kínai Csilin tartomány küldöttségének fogadásakor Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke.

Erősödnek a szálak Vajdaság és a kínai tartományok között (Ótos András felvétele)

Erősödnek a szálak Vajdaság és a kínai tartományok között (Ótos András felvétele)

A kínai tisztségviselőket Pásztor és Damir Zobenica, a ház alelnöke látta vendégül a parlamentben. Mindketten örömüknek adtak hangot, amiért a jövőben még intenzívebbé válhat az együttműködés Vajdaság és Csilin között. Mezőgazdasági, tudományos és technológiai kérdéseket vitattak meg, és az egyetemek közötti kooperáció lehetőségeiről is szóltak a találkozón. Az idegenforgalomban mindkét fél számos lehetőséget lát, ezért ezt a témát is körüljárták. A megbeszélésen, melyen részt vett Nikola Banjac, a képviselőház főtitkára is, megállapították, hogy konkrét tartalmakkal lehet megtölteni valamennyi említett témakört, mindegyik számos lehetőséget nyújt az együttműködésre.

A delegáció, melyet a Kínai Politikai Tanácsadói Konferencia Csilin tartományi szervezetének alelnöke vezetett, megtekintette az újvidéki egyetemi várost, és ellátogatott a BioSens földművelési és konyhakertészeti tudományos intézetbe is. Ezt megelőzően a kínai tartomány tisztségviselői Igor Mirović vajdasági kormányfővel is tárgyaltak, a beszélgetés középpontjában ez alkalommal is az együttműködés lehetőségeinek számbavétele állt. A sajtószolgálat által kiadott közlemény szerint a mezőgazdaság, élelmiszeripar, gyógyszergyártás, gépkocsiipar, közlekedés és az infrastruktúra, az építőipar és a logisztika területén látnak a felek számos lehetőséget a közös eredmények megvalósítására. Vajdaság és Csilin is prezentálta a találkozón a beruházási lehetőségeit, megvitatták, melyik lehetőségek felelnek meg leginkább a másik tartománynak, de az oktatás és a művészet témájában is elhangzottak fontos kijelentések. Egyetértettek abban, hogy mind a két fél számára rendkívül fontos lenne egy bilaterális együttműködésről szóló stratégiai együttműködés aláírása, ez ugyanis nagy löketet adna a két régió közötti kapcsolatok fejlődésének.

A kínai tisztségviselőket Pásztor István és Damir Zobenica látta vendégül a parlamentben (Ótos András felvétele)

A kínai tisztségviselőket Pásztor István és Damir Zobenica látta vendégül a parlamentben (Ótos András felvétele)

Mirović kabinetjében a vendégek és a házigazdák is egyetértettek abban, hogy a Szerbia és Kína között fennálló, évtizedek óta tartó barátság nagyon jó alapot ad a két tartomány közötti viszony fejlesztésének.

– A Kína és Szerbia közötti együttműködés meglehetősen magas szinten van. Kína az ország egyik legfontosabb partnere, és Vajdaság is szeretné kivenni a részét a kapcsolatok elmélyítéséből – fogalmazott a találkozón Mirović.

Abban is egyetértett mindenki, hogy a tudományos kutatás új távlatokat nyit a régiók közötti együttműködés terén, ennek koordinálásában meglehetősen nagy szerepet tölt be a BioSens intézet – állapították meg. Emellett a tudomány területén történő együttműködés hozzájárulhat stratégiai kapcsolat létrehozásához a mezőgazdaság terén is  – mutattak rá a beszélgetőpartnerek. Csilin tartomány küldöttségének vezetője úgy fogalmazott: szeretné, ha a mostani újvidéki látogatás új lapot nyitna Vajdaság és Csilin közötti sikeres kooperáció történetében.