2024. április 27., szombat
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Magyarok Nagyasszonyának ünnepe Tornyoson

Templombúcsú volt vasárnap Tornyoson. Az ünnepélyes szentmisén jelen volt Jerasz Anikó és Perpauer Attila, a Magyar Összefogás listájának a jelöltjei, Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője,valamint a zentai önkormányzat, illetve a tornyosi helyi közösség tanácsának a képviselői is.

Az ünnepi szentmisén dr. Tóth Tamás pápai káplán, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára prédikációjában hangsúlyozta, hogy a Magyarok Nagyasszonyának az ünnepe összeköt minket, s ez az ünnep a római katolikusokat évszázadokon keresztül Szűz Máriához köti.

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

Dr. Tóth Tamás prédikációjában emlékeztetett, hogy mindig is megvolt a különleges kapcsolat a Szűzanya és a magyarság között. Amíg Kölcsey Ferenc nem írta meg a Himnuszt, addig a Boldogasszony anyánk volt az ország közös himnusza, s egészen 1849-ig Magyarországon vertek olyan pénzeket, amelyeknek a fejoldalán Szűz Mária szerepelt a kisgyermekkel, s ezeket hívták őseink Mária-pénznek.

– Szűz Mária mindannyiunk számára a mi mennyei édesanyánk, akinek az oltalmát és közbenjárását mindig is kérhetjük, s az az édesanyánk, aki, akármit is csinálunk, mindig türelemmel, szeretettel és odafigyeléssel lesz irántunk – ecsetelte a prédikációjában, majd hozzátette, hogy Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya közbenjár és könyörög érettünk, s egyben rámutatott arra is, hogy ha végigkísérjük Magyarország és a magyar nemzet történelmét, azt tapasztalhatjuk, hogy nagyon sok nehézségen, nagyon sok fájdalmas eseményen ment keresztül, de mégis megmaradt.

A pápai káplán szerint ugyanez a helyzet Tornyos település történelmével, mivel már a középkorban is így hívták, s ugyan a török hódítás időszakában teljesen elnéptelenedett, de ha most körülnézünk a tornyosi templomban, ezek a falak arra emlékeztetnek minket, hogy a település újra tudott éledni, s amennyiben egymásra néznek az itt lévő emberek, jól látszik, hogy a sok-sok viszály, a sok-sok szenvedés után továbbra is itt a hazánk, s itt van az otthonunk.

Jerasz Anikó, az MNT választásokon induló Magyar Összefogás lista jelöltje napilapunknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a misén jelenlévőket lényegében eggyé kovácsolta a szentmise, és megerősít abban, hogy vissza kell térni a keresztény értékekhez, amelyet Szent István királyunk jelölt ki számunkra, nem hiába ajánlotta fel halála előtt az országot Szűz Máriának. Rámutatott arra is, hogy ezek az értékek biztosították a Kárpát-medencében való megmaradásunkat, s Magyarország, illetve a külhoni magyarság összetartozását.

A templombúcsú a hagyományoknak híven körmenettel ért véget.