2024. május 4., szombat

Mindennél fontosabb a szembesülés bátorsága

Koszorúzás a hetven évvel ezelőtt bezárt, több ezer emberéletet követelő rezsőházi fogolytábor emlékművénél

A második világháború utáni fogolytábor német áldozataira emlékeztek szombaton a Titel melletti Rezsőházán (Knićaninban, Rudolfsgnadban), ahol egykor Vajdaság legnagyobb fogolytábora működött. Három év alatt 12 ezer bánáti lakos vesztette életét, zömmel német nemzetiségűek. A település az idén jegyzi a tábor felszámolásának hetvenedik évfordulója mellett a betelepítés hatvanötödik, az emlékmű felállításának huszadik és a falu megalapításának százötvenedik évfordulóját.

Koszorúzás a központi emlékhelyen (Ótos András felvétele)

Koszorúzás a központi emlékhelyen (Ótos András felvétele)

Az egykori fogolytábor emlékére állított emlékművet Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke koszorúzta meg. Beszédében elmondta, hogy a tartományi kormány olyan politikát folytat, amely egyidejűleg tiszteletben tartja a múltat és a jövőt is. Kiemelte, hogy jelentős lépések történtek a közös emlékezet kultúrájának kialakításában.

– Azért fontos, hogy együtt emlékezzünk, mert közös történetről, történelemről van szó. Ez a térség mindig több nemzetiségű térség volt, azzal, hogy az idők folyamán változott a lakosság összetétele és aránya – hangsúlyozta Pásztor István. –Büszke vagyok arra az útra, amit a szerb társadalom megtett az elmúlt évtizedekben, a közös történelemmel való szembesülés folyamatában. A közös történelem lapjai többnyire fájdalmas eseményekkel vannak teleírva, de ennél is fontosabb a szembesülés bátorsága – mondta.

Himmel Elizabetta 1948. január 1-jén, tizenhárom éves korában került a a rezsőházi fogolytáborba.

– Az egész rokonságom itt volt, minden faluból voltak. Nem tudtuk, miért hoztak ide bennünket, tényleg nem tudtuk… Gyerek voltam – idézte fel emlékeit.

– Az idős korosztály még emlékezik arra, hogy mi is történt Rezsőházán – mondta Christian Reismüller, Németország belgrádi nagykövetségének kultúrattaséja. Hozzáfűzte, hogy Németországban igyekeznek minden áldozatra, így a szerbre és más nemzetek áldozataira is gondolni. Leszögezte, hogy a két ország kapcsolata soha nem voltak jobb mind a diplomácia, mind a gazdaság terén. Az elmúlt napokban csak Nagybecskereken megnyílt a Lidl üzletlánc egyik létesítménye, a GEZE német cég bővíti munkacsarnokát, és Nagybecskereken a legnagyobb munkáltató, a Draxlmaier társaság is német- mondta SašaSantovac, Nagybecskerek alpolgármestere.