2024. május 10., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Jótékony hatással

A házigazda csapat nyerte a szombaton Palicson megrendezett Sakktivityt

Egymást biztató gyermekek szurkolói drukkjától volt hangos szombaton a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola tornaterme, ahol a Világsakkfesztivál keretében negyedik alkalommal rendezték meg a Sakktivity elnevezésű, sakktudást igénylő logikai-ügyességi vetélkedőt. Az Aragóniai Beatrix Sakk Klub által szervezett megmérettetésben nyolc települést képviselő nyolc csapat vett részt, a nyolc híresség által vezetett játékosok pedig nyolc játékban mérték össze tudásukat és tehetségüket.

A Világsakkfesztiválhoz idén 160 helyszín csatlakozott, világszerte ennyi helyen rendeztek sakkal kapcsolatos rendezvényeket szombaton. A Sakktivity kiötlője, egyben a palicsi rendezvény főszervezője, Rózsa Zsombor lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy ebben a globális megmozdulásban Szerbiát és a délvidéki magyarságot a Sakktivity képviselte. A rendezvény vezérgondolatával – A Világ megismeri a Neved – kapcsolatban kifejtette, hogy tavaly 600 millió ember követte a Világsakkfesztivált, idén több új város és ország csatlakozott a rendezvényhez, többek között Kína is, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy aki része ennek az akciónak, azt megismeri a világ.

A főszervező elmondása szerint az első három Sakktivitynek nagyon pozitív visszhangja volt:

Rózsa Zsombor (Fotó: Sándor Zoltán)

Rózsa Zsombor (Fotó: Sándor Zoltán)

– A Sakktivity egy óriási újítás a sakk világában. Eddig, amikor sakkos rendezvényről beszéltünk, az mindig valamiféle sakkversenyt jelentett, ez viszont egy szórakoztató jellegű program, és ebből adódóan rendkívül népszerű.

Kérdésünkre, hogy a sakk milyen mértékben képes fejleszteni a kreatív gondolkodást, és az milyen mértékben hasznosítható a mindennapi életben, Rózsa Zsombor elmondta, hogy azoknak a gyerekeknek, akik sakkal foglalkoznak, sokkal kevesebb időt kell tanulással tölteniük, mert jobban látják az összefüggéseket, jobb a memóriájuk, jobban tudnak összpontosítani, a sakkozó felnőtt az efféle gondolkodásmódot pedig a munkája során, szervezőkészségében tudja hasznosítani.

– A sakk mindenkire jótékonyan hat. Ez egy olyan tevékenység, amire szükségünk lenne, hogy mindig képesek legyünk kellően összpontosítani – fogalmazott a főszervező.

A sakk jótékony hatására reflektált megnyitóbeszédében Kálló Béla színművész, a november negyedikei nemzeti tanácsi választásokon induló Magyar Összefogás lista jelöltje is., hangsúlyozva, hogy a sakk „kialakítja a tárgyilagos szemléletmódot”.

– A sakkjátékos cselekedeteit előre próbálja látni, illetve kiszámítani, így természetessé válik az, hogy tettei következményeit vállalni és elviselni kell. Megszokja, hogy minden egyes lépésnél viszonylag rövid idő alatt, egyedül kell gondolkodni és dönteni, így gyakorlatot szerez vizsgahelyzetekhez, vagy az iskolai felelésekhez – fogalmazott.

Mint kiemelte, „a sakk révén a játékos megtanulja a küzdeni tudást, az időbeosztást és a szabálykövető magatartást”.

Sakk Party! (Fotó: Sándor Zoltán)

Sakk Party! (Fotó: Sándor Zoltán)

– A sakkjáték fejleszti a gondos megfigyelést és észlelést, a pontos emlékezetet, a kritikai gondolkodást, a probléma-érzékenységet és a problémamegoldó képességet és a megosztott figyelem képességét. Mindezen tények tudatában a Sakktivity vetélkedő népszerűsíteni kívánja a sakk szeretetét, ugyanakkor szeretné felhívni a figyelmünket arra, hogy a tanulási, tanítási folyamat során pedagógiai eszközként is a rendelkezésünkre áll – mondta többek között Kálló Béla.

Akárcsak az előző három évben, az idei Sakktivityn is nyolc településről érkező nyolc csapat mérte össze sakktudását, ügyességét, gyorsaságát és kreativitását nyolc játékban. Csapatkapitányi minősítésben a palicsiakat Pámer Csilla színművésznő, a ludasi csapatot Szabó Ádám énekes-zenész, a csantavérieket Dér Zsolt hegedűművész, a zentaörsi különítményt Kajdocsi Tamás súlyemelő, a felsőhegyi diákokat Szalai Attila karikaturista, az oromi csapatot Kádár Panna modell, a szigetvári különítményt Zsolnai Tamás nemzetközi zumbapresenter, a kispiaciakat pedig Hulló Zsófia fesztiválszervező vezette.

A vetélkedő során a csapatok a következő játékokban mérték össze ügyességüket és sakktudásukat: Asszociativity, Világjáró huszárok, Sakktolvajok, Lőj gólt a Királynak!, Sakk Party, Négy sakk között, Sakk-kész-lett és GyarMATTosítók. Az idei bajnok egy ponttal a házigazda palicsi csapat lett, második helyen a ludasiak végeztek, míg a harmadik helyezést a felsőhegyi csapat szerezte meg.

A győztes házigazda csapatot vezető Pámer Csilla színművésznő harmadik felkérésre tudott eleget tenni a szervezők meghívásának, és nagy örömmel vállalta a szereplést. Lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy gyorsan összebarátkozott csapatának a tagjaival, ahogyan fogalmazott: „nagyon nyitottak ezek a mai fiatalok”. Óriási kihívás volt számára a részvétel a Sakktivityn, aminek érdekében az utóbbi időben elkezdett sakkozni.

– Kezdőként a sakkban nekem a legszebb, s egyben a legnagyobb kihívás, megfejteni a másik lépését, kitalálni a másik miért azzal a bábuval, és miért pont oda lépett. Azt gondolom, hogy ez minden élethelyzetben nagyon érdekes: megfigyelni a másik ember lépéseit, kitalálni a gondolatmenetét – fogalmazott a színművésznő.

Szabó Ádám (Fotó: Sándor Zoltán)

Szabó Ádám (Fotó: Sándor Zoltán)

A nyolc csapatkapitány-híresség közül talán az egyik legnépszerűbb Szabó Ádám énekes-zenész, akit különböző tehetségkutató műsorokból és A Dalból ismerhetnek sokan. A vetélkedő előtti beszélgetésünk során Szabó Ádám elmondta, hogy nagyon örült a felkérésnek, óriási kihívásként élte meg, hogy egy sakkal kapcsolatos vetélkedőműsorban szerepelhet, és nagyon örül annak, hogy csapatot vezethet. Az énekes azt is elárulta, hogy a napokban kissé felelevenítette sakktudását, bár elárulta, hogy a sakk és ő meglehetősen távol állnak egymástól.

– Régebben apukámmal sakkozgattam, de nekem nagyon monoton volt, és gyorsan meguntam, belőlem inkább a zene váltott ki izgalmakat.

Kérdésünkre elmondta, hogy Ludason még nem járt, de az általa vezetett ludasi csapat tagjai nagy lelkesedéssel fogadták mind őt, mind a versenyt.

A rendezvény házigazdája idén is, akárcsak az előző három alkalommal, Agárdi Gábor, a Pannon RTV riportere volt. Kérdésünkre, hogyan készült az idei Sakktivityre, a következőt válaszolta:

– A Szabadkai Magyar Rádióban műsort vezetek, és ez egy kicsit hasonló, azzal a különbséggel, hogy élőben nagyobb tömeget kell megmozgatni, mert a rádióban nem látom azokat, akikhez szólok, itt pedig igen, és arra is ügyelnem kell, mit teszek. Megpróbálok vidám és vicces lenni, amilyen a hétköznapokban vagyok. Külön felkészülni nem szoktam, inkább rákészítem az idegeimet, a hangulatomat, hogy minden úgy menjen, ahogyan mennie kell.

Mint említettük, a Sakktivity a játékosoktól megköveteli a sakktudást és az ügyességet. Arra a kérdésre, hogy vajon a műsorvezetőnek kell-e rendelkeznie ezekkel a képességekkel, Agárdi Gábor egyszerű választ adott:

– Nem nagyon tudok sakkozni, ügyes sem vagyok, azért én vezetem a műsort – mondta.

A rendezvény jó hangulatához a verseny során a zenelovas DJ Norbee is hozzájárult. A záróünnepségen Szabó Ádám minikoncertet adott, a résztvevők pedig egy sakkos tortával ünnepeltek. A Sakktivity a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

Nyitókép: Sakk Party! (Fotó: Sándor Zoltán)