2024. április 26., péntek

Szebb környezetben gyógyulhatnak

Átadták a nemrég felújított horgosi egészségügyi rendelőt

Ünnepélyes keretek között adták át tegnap délután Horgoson a nemrég felújított egészségügyi rendelőt. A négy hónapon át tartó munkát megkövetelő befektetés eredményeképpen ezentúl szebb, rendezettebb környezetben gyógyulhatnak a falu lakosai, akiknek a türelmét is megköszönték az elöljárók és az intézményvezetők. A közberuházásokat kísérő belgrádi iroda és a magyarkanizsai önkormányzat támogatásának köszönhetően az épületet teljes mértékben sikerült felújítani: külső szigetelést kapott, nyílászárókat cseréltek, a fűtésrendszert is korszerűsítették, valamint a fal- és padlóburkolat is cseréjét is elvégezték.

Nikola Lukač, Gyólay Karolina és Fejsztámer Róbert (Jenei Klementina felvétele)

Nikola Lukač, Gyólay Karolina és Fejsztámer Róbert (Jenei Klementina felvétele)

Az ünnepi eseményen jelen volt Nikola Lukač, az Észak-bánáti közigazgatási körzet vezetője, valamint a helyi önkormányzat több illetékese, akik a szalagátvágás után az ilyen jellegű épületek rendbetételének fontosságát hangsúlyozták. Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester elmondta, ez már a második egészségügyi objektum a község területén, amelyet sikerült felújítani.

– A kispiaci után a felújított horgosi épületet is átadhattuk rendeltetésének. Mindkét esetben az önkormányzatnak is hozzá kellett járulnia a munkálatok finanszírozásához, mivel voltak olyan beruházási elemek, amelyeket az eredeti terv nem tartalmazott, így a horgosi felújításnál 12,5 millió dinárt kaptunk a köztársasági szervektől, 3 milliót pedig az önkormányzat biztosított annak érdekében, hogy az épületnek korszerű fűtésrendszere is legyen. Maga a nagy értékű beruházás a szigetelésre, az ablakcserékre és a festésre vonatkozott – fejtette ki a polgármester, aki arra is kitért, hogy a horgosi egészségházban a bútorok kicserélése is szerepel a tervek között. Fejsztámer Róbert elmondta továbbá, hogy a következő ilyen típusú beruházás a magyarkanizsai egészségház felújítására irányul majd, amelynek kapcsán már folyamatban van a tervdokumentáció elkészítése.

– Szépen lassan a falvaink közintézményei is meg tudnak újulni, és olyan infrastruktúrát kapnak, amit megérdemelnek, hiszen a szakmai minőséget és hátteret a mi orvosaink és ápolóink biztosítják, amiért külön szeretnék köszönetet mondani nekik – fejtette ki a polgármester.

Az ünnepélyes átadáskor Gyólay Karolina, a Magyarkanizsai Egészségház igazgatónője lapunknak elmondta, hogy hétfőtől indul be a munka Horgoson a régi-új helyen, hiszen eddig ideiglenesen az egykori posta épületét használták erre a célra, ezentúl a betegeket újra a régi, ám új küllemmel rendelkező épületben fogadják. Ott folyik majd a rendelés úgy, mint négy hónappal ezelőtt, csak sokkal szebb és kényelmesebb, a kor igényeinek megfelelő környezetben.

– Három választott orvos dolgozik az általános osztályon, de természetesen van kötözőhelyiség, valamint gyermekgyógyászati rendelés és fogászat is. Mindennap egy orvos és egy nővér látja el a betegeket, hetente egy nap pedig kilátogat a belgyógyász és a pszichológus is Magyarkanizsáról – taglalta az igazgatónő, aki kiemelte, hogy a jobb körülmények mind a dolgozók, mind a betegek számára óriási jelentőséggel bírnak.