2024. április 27., szombat

Ki hordja a nadrágot?

Előadás-sorozatot indított a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete – Az első a családon belüli szerepekről szólt

A kishegyesi tűzoltó otthon nagytermében kedden este kezdődött meg a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesületének (KINCSE) őszi–téli előadás-sorozata.

Ördög Róbert a családon belüli döntéshozatalról beszélt (Lakatos János felvétele)

Ördög Róbert a családon belüli döntéshozatalról beszélt (Lakatos János felvétele)

Az elsőt Ördög Róbert nemzetközileg elismert családi tanácsadó tartotta. Ördög előadása a Nálunk én hordom a nadrágot, de a feleségem mondja meg, melyiket húzzam fel címet viselte, és igen aktuális témával foglalkozott.

– Sok esetben az a kérdés, hogy ki mondja ki az utolsó szót a családban. 50–100 évvel ezelőtt teljesen más struktúrájú családok voltak, mint ma, akkor a férj dominált. Ő mondta meg, hogy hogy legyen, és ő volt a pénzkereső. A feleség megszülte a gyerekeket, felnevelte, s otthon sütött-főzött, mosott, takarított stb. Akkor ez teljesen természetes volt, ma viszont, amikor a nők is meghatározó szerepet kapnak a társadalomban, a férjek sokszor elvárják, hogy pont úgy teljesítsenek a családban, mint egykoron kellett. A férj egy kicsit kivonja magát ebből a munkából, miközben a pénzkeresés mindkettejük feladata. Mi azzal foglalkoztunk, hogy a hagyományos, vagy pedig egy újabb látásmódú családmodell-e az, amit követnünk kell ahhoz, a hogy boldog családról beszéljünk. A legtöbb családi probléma abból indul ki, hogy valami nem működik, és emiatt leáll az egész. Ha a válások arányát nézzük a magyarság körében, akkor a statisztika nagyon szomorú képet mutat. Előadásaimban épp ezért arra helyezem a hangsúlyt, hogy hogyan lehet egy család teljesebb, boldogabb és örömtelibb úgy, hogy továbbra is funkcionál – mondta el az előadás kapcsán Ördög, majd hozzáfűzte, az is nagyon fontos, hogy a gyerekekben pozitív családkép alakuljon ki. Erre óriási szüksége van a XXI. század társadalmának – fogalmazott a családi tanácsadó.

A KINCSE évek óta azon fáradozik, hogy a családokat felkészítse a harmonikus működésre és tanácsokkal lássa el őket – mondta el lapunknak Kerepes Árpád, az egyesület elnöke. Eddig is tartottak már előadásokat ebben a témában, emellett családlátogatásokat is szerveztek – tudtuk meg tőle.

– A mi közösségünk most olyan helyzetben van, hogy szüksége van a használható ötletekre és megoldásokra. A legújabb sikeres pályázatunknak köszönhetően a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja őszi–téli előadássorozatunk megvalósulását. Ennek keretében 9 előadót hívtunk meg, s az előadások októbertől decemberig fognak tartani – számolt be az elnök.

Az előadás keretében számos izgalmas témát fognak körbejárni az előadók, pl. szó lesz az igények összehangolásáról a házasságon belül, a család anyagi lehetőségeiről, a család szerepéről a függőségek megakadályozásában, az egészséges életmód kialakításáról stb.