2024. április 27., szombat
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Megújul az iskola

Tegnap délelőtt a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolába látogatott Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár.

Fülöp Valentin fogadja a vendégeket (Lakatos János felvétele)

Fülöp Valentin fogadja a vendégeket (Lakatos János felvétele)

A látogatás célja a tartományi forrásból biztosított új nyílászárók beszerelésének megtekintése volt. A látogatáson jelen voltak De Negri Ibolya, Linka B. Gabriella és Sárközi István, a Magyar Összefogás lista jelöltjei, Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere, Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke, Mohácsi Zoltán, a községi tanács tagja és Kovács Károly, a polgármester ifjúsági ügyekkel megbízott segédje. A vendégeket Fülöp Valentin iskolaigazgató fogadta és kalauzolta körbe az iskolában.

A kishegyesi általános iskola nyílászáróinak cseréjét idáig 2,3 millió dinárral támogatta a tartomány, nyilatkozta a médiának Nyilas Mihály.

– Meggyőződtünk arról, hogy a munkálatokat a kivitelező minőségesen elvégezte. Az iskola azon része, ahol sikerült kicserélni az ablakokat, már nem huzatos. Természetesen, van még mit tenni, hiszen az ablakoknak csak egy részét cserélték ki. Ezt a folyamatot folytatni szándékozzuk, és az összes nyílászárót szeretnénk kicserélni. Persze, más munkálatok is szükségesek: megnéztük a tornatermet, ami beázik és meg kellene javítani a tetőszerkezetét. Az iskola és Kishegyes a továbbiakban is számíthat a tartomány támogatására – mondta az oktatási titkár.

A nyílászárók cseréje már feltétlenül szükséges volt, számolt be a médiának Fülöp Valentin.

– Egyes ablakok már balesetveszélyesek voltak, egyeseket nem tudtuk kinyitni vagy becsukni, ezért nagyon nagy jelentőségű volt az iskola számára ez a beruházás. Ezzel nemcsak a balesetveszély szűnt meg, hanem a fűtési költségeink is csökkenni fognak. A jelenlegi legégetőbb problémánk, a tornaterem tetőszerkezete, ugyanis több helyen is beázik a tető, ezért most elvégezzük a javításokat, de szükséges a teljes rekonstrukciója. Tervben van a diáktoalettek komplett felújítása, valamint a pince szanálása, mert jelentős gondokat okoz a talajvíz – mondta az igazgató, majd arról is szólt, hogy a tartomány mellett a Magyar Nemzeti Tanács is aktívan támogatja az iskolát. Az idén két kirándulás valósult meg a jóvoltukból, az elsősök megkapták a tanszercsomagot, az iskola pedig könyveket is kapott.

A magyar nyelvű oktatás színvonalának növelése céljából az MNT számos programot valósított meg az elmúlt négy évben, mondta De Negri Ibolya.

– Pedagógusokat, diákokat támogatott a nemzeti tanács, de ugyanakkor az oktatási intézmények fejlesztésére is gondolt. Számos beruházásra került sor annak érdekében, hogy diákjaink anyanyelvükön tanulhassanak itt, szülőföldjükön. Emellett versenyképes tudást szerezzenek a korszerű iskolákban – fogalmazott De Negri.