2024. április 27., szombat

Ködbe veszett életek

Heten meghaltak, 27-en megsérültek az autóúti tömegbalesetben – Összesen 34 jármű volt részese a sorozatos ütközésnek

Két tömegbaleset történt ma ugyanazon a helyen a Belgrád és Niš közötti autóút Ćuprija és Jagodina közötti szakaszán, heten életüket vesztették, 27-en pedig megsérültek. A tömegbaleset, ami a sűrű köd miatt türtént, 34 személyautót és teherautót érintett. Az autóutat a délelőtti óráktól lezárták mindkét sávban, csak 16 óra tájban nyílt meg részben az út.

A kétszeres tömegkarambolban több kocsi a felismerhetetlenségig összetört. Az első ütközéssorozatban négyen, a másodikban hárman lelték halálukat. Későbbi beszámolók pontosítottak: öt hazai és két macedón állampolgár vesztette életét a két balesetben, köztük Suzana Vidanović, a kragujevaci Fellebbviteli Bíróság bírája.

Párhuzamosan tehát két sorozatos összeütközés történt, az egyik a Belgrádból Niš felé vezető szakaszon, a másik pedig a Niš felől Belgrád felé vezető szakaszon. A rendőrség a nap folyamán közölte, hogy a szerencsétlenség helyszínén 35–40 személy szenvedett könnyebb vagy súlyosabb sérüléseket.

A jagodinai kórházban hét sérültet kezelnek, két szerbiai, egy német, egy görög, egy török, egy albán és egy lengyel állampolgárt. Egy sérültet át kellett szállítani a ćuprijai kórház idegsebészeti osztályára, a többiek Jagodinán maradnak, a legtöbb esetben sebészeti és ortopédiai beavatkozásra van szükség – ismertette a részleteket Miloš Lukić, a kórház igazgatója. A fej-, mellkasi és végtagsérülések a leggyakoribbak.

– Súlyos sérülésekről van szó, de el kell mondani, hogy az ápoltak közül senki sincs életveszélyes állapotban. A Belgrád és Niš közötti legnagyobb egészségügyi intézményben vannak a páciensek, számos orvos áll készenlétben az ellátásukra, a ćuprijai Sürgősségi Központ igazgatója, Slobodan Gajić is az orvosok között van – hangzott el.

„MINTHA FALNAK ÜTKÖZTEM VOLNA”

A nap folyamán további részletekre is fény derült. Az első szerencsétlenség a Niš felé vezető szakaszon történt, négyen meghaltak és tízen megsérültek. Több mint tíz jármű futott egymásba, két teherautó kigyulladt. A második szerencsétlenség a szembe jövő sávban következett be ugyanazon a helyen, ennek kilenc kamion is részese volt, három személy életét vesztette, több mint tízen megsérültek. Mindkét baleset reggel 7.15 körül történt. Hamarosan a helyszínre érkezett több tűzoltókocsi, a sürgősségi szolgálat munkatársai is mentették, akit még menteni lehetett. A tragédiát a térségben leszállt sűrű köd okozta, a látótávolság tíz méternyire csökkent egyes szakaszokon.

– Niš felől haladtam Belgrád felé az autóúton, mérsékelt sebességgel, szerencse, hogy nem vezettem gyorsabban. Volt egy kis köd az úton, semmi szokatlan, amikor azonban áthaladtam a Morava felett, mintha falnak ütköztem volna, akkora lett hirtelen a köd, hogy nem lehetett látni semmit. Lassítani kezdtem, utolértem az előttem haladó kamiont. Megálltam, és kiszálltam a kocsiból. Ekkor már hallani lehetett, ahogyan a kocsik előttünk egymásnak ütköznek – számolt be egyik szemtanú az esetről.

Sokan meg sem tudtak szólalni az után, amit a helyszínen átéltek. Egyikük csak annyit közölt: horror, amivel találkozott, a mellette álló kocsiban egy halott nőt látott, két gyermeke is az autóban volt.

NÖVEKEDETT AZ ÁLDOZATOK SZÁMA

Közvetlenül a két tömegbaleset után hét tűzoltókocsi érkezett a helyszínre. Slobodan Gajić, a ćuprijai Sürgősségi Központ igazgatója ekkor azt nyilatkozta, borzasztó, ami történt, az embereket alig tudják kiemelni az összetört járművekből. Már a kora reggeli órákban kilenc személyt beszállítottak a ćuprijai kórházba, közülük ketten akkor még életveszélyes állapotban voltak.

Az első híradások hat áldozatról szóltak, a délután folyamán azonban hétre emelkedett az elhunytak száma. Négy szerencsétlenül járt utast a kragujevaci Klinikai Központba vittek kezelésre.