2024. április 26., péntek

Nincs drágulás a fatelepeken

A legtöbb helyen már másnap kiszállítják a tűzifát

A kemény tüzelőanyaggal fűtő szabadkai lakosok fele már a húsvéti ünnepek táján vagy júliusban megvásárolta a tüzelőt nyilatkozták lapunknak a fatelepek illetékesei, akiktől ezúttal is a kínálat-kereslet és az árak alakulása kapcsán érdeklődtünk. Elmondásuk szerint az idén leginkább a bükkfa iránt volt kereslet, a fatelepek többségében pedig nincs várakozási idő a kiszállításra megrendelés esetén.

Gergely Árpád illusztrációja

Gergely Árpád illusztrációja

A Szeles és fiai fatelepen az akácfa köbmétere 5600 dinárba kerül, a bükkfa 5800 dinár. Az árak tartalmazzák a szállítás és a vágás költségeit is. A szénfajták közül a lignit tonnája változatlan a tavalyi évhez viszonyítva, tehát 7800 dinárba kerül, akárcsak a szárított széné, amely 13 200 dinár. A ritkábban vásárolt kőszén 14 000 dinár, és már megrendelést követő napon, várakozás nélkül, házhoz is szállítják a tüzelőanyagot. A fatelepről azt nyilatkozták, hogy a lakosok mostanság kisebb mennyiségekben vásárolnak fát, mint a korábbi években.

A BN Commerce fatelepen az akác- és a tölgyfa köbmétere 6000 dinár, a bükkfa pedig 6200 dinárba kerül. A szénfajták közül a lignit tonnája 8200 dinár, a szárított széné 13 500, a kőszéné pedig 14 500 dinár. Az ár magában foglalja a szállítási költséget is, kisebb, 1-2 tonnás megrendelések esetén viszont 170 dináros, szimbolikus összeget számolnak fel. A fatelepen jelenleg nincs várakozási idő a fára, a szénre azonban 5–10 napotkel várni.

A Hepek fatelepen a tölgyfának és a bükkfának 6200 dinár köbmétere, az akácé pedig 5900 dinár. A megrendelés mennyiségétől függetlenül a szállítás és a vágás ingyenes. Itt csupán egy-két napot kell várni a kiszállításra. A szénfajták ára változatlan, a szárított szén tonnája 13 800 dinár, a lignité 8500 dinár, a banovići barnaszén pedig 14 500 dinárba kerül. A fatelepen, az idei évet összegezve, azt is elárulták, hogy náluk ebben az időszakban a legkeresettebb a tüzelőanyag.

A fatelepekről megtudtuk, hogy a közeljövőben nem számítanak árkorrekciókra.