2024. április 27., szombat
SZABADKAI HISTÓRIÁK

A plébános tragikus halála

Néhány héttel ezelőtt írtunk arról, 1900. szeptember 10-én Szabadkán szobrot avattak Erzsébet királyné emlékére. A szoboravatás előtt Mamuzsits Mátyás prépost-plébános gyászmisét celebrált a Szent Teréz-templomban. Nem sokkal a szoboravatás után azonban Mamuzsits Mátyás vált egy várost megrázó tragédia főszereplőjévé.

Mamuzsits Mátyás 1847-ben született Szabadkán. Szülei jómódú földbirtokosok voltak. Kalocsán érettségizett, és 1871-ben, huszonnégy évesen szentelték pappá, majd Bács-Monostoron kezdte a papi szolgálatát. 1885-ben választották meg a Szent Teréz-templom plébánosává. Ezt a tisztséget haláláig töltötte be. Ő volt a helyi Katolikus Néppárt vezetője. Útjára indította a párt heti közlönyét Szabadka és vidéke címmel, emellett ő alapította a városban a Katolikus Kört és a Katolikus Legényegyesületet. Vele kapcsolatban 1900. szeptember 29-én szörnyű hírt közölt a Bácskai Hírlap:

„Négy és fél órakor jött az első telefon hír Palicsról a rendőrséghez. Polgár József a törvényszék elnöke jelentette röviden, hogy Mamuzsits plébános a palicsi szabad fürdőbe fürdésközben belefult.

Nem telt bele két percz, a városháztér televolt emberekkel.

Mindenki arczán a megdöbbenés látszott. Szinte nem merte egyik a másiknak megmondani, hogy miről van szó.”

A tudósításból kiderül, hogy a plébános délután három óra körül ment ki Palicsra, mert ebédre volt hivatalos Parcsethich Félixnéhez, a volt újvidéki főispán özvegyéhez, aki nyaralójában vendégül látta Majorossy kalocsai püspököt is. Mamuzsits amikor leszállt a villamosról, előbb elment a fürdőbe, mert szép napsütéses, őszi nap volt. Délután négy órakor váltott jegyet a fürdőbe, majd kiúszott a tó nyílt vizére. Ez után eltűnt. A fürdőzők keresni kezdték Mamuzsitsot, szóltak a palicsi rendőrségnek, akik telefonáltak a városi rendőrségnek. Öt után a villamos Szabadka felől, emberekkel zsúfolt kocsikkal érkezett meg, akik a tóhoz siettek megtekinteni a tragédia helyszínét. A tavat csónakok lepték el, amelyek a plébános után kutattak. A holttest megtalálásáról a Bácskai Hírlap egyoldalas, rendkívüli száma tudósított:

„Nyolcz óra tájban, amint a halászok csolnakba ülve evezőkkel tapogatták a földet, az első számú fürdőkabin és az elkerített kőoszlop között balra megtalálták a holttestet. Arczal a föld felé volt fordulva.

A víz alig ért a hónaljig, valószínű tehát, hogy szívszélhűdés érte. Holttestét kiemelték, csolnakba tették és lepedővel betakarták.

A mentők nyomban kimentek a hullakocsival és óriási tömegáltal kiserve hozták be a városba a tragikus véget ért prépost-plébános holttestét.

A városházára és paplakra kitűzték a gyászlobogót.” – olvashatjuk a rendkívüli számban.

A plébános másnapi gyászszertartásán nagy tömeg gyűlt össze. A Szent Teréz-templom előtti teret megtöltötte a tömeg. Emiatt a Deák Ferenc utcán leállt a közlekedés. A Bácskai Hírlap szerint tízezer ember gyűlt össze Mamuzsits búcsúztatására, amire a város főispánja és polgármestere is eljött. A gyászmisét Majorossy püspök celebrálta.

„… a szerencsétlen esetet követő nap délelőttjén, amikor külön kiadásban jelentünk meg, mely kiadásunk az elhunyt pap rendkivül jól sikerült arczképét is hozta néhány óra alatt lapunk összes – több ezer példánya elfogyott.” – dicsekedett a haláleset kapcsán a Bácskai Hírlap.