2024. április 27., szombat

Izbori Nacionalnih Saveta 2018

Posetoci biblioteke u Tornjošu su imali priliku da prisustvuju kvalitetnoj priredbi. Tot Peter Lorant i Kalo Bela, glumci subotičkog glumačkog ansambla su prosto oživeli dva velikana -pesnika, Janoša Aranja i Šandora Petefija u jednočasovnom programu. Sama predstava je svedočila o 1948/49-oj revoluciji, o junacima, preko ova dva velikana -pesnika. Trudili su se da prikažu one vrednosti kojima su težili u to vreme, da nam ukažu na te vrednosti koje se odnose i na današnjicu.

-Obradili smo prijateljstvo dva velika pesnika u intervalu od dve godine. Pokušali smo da ih prikažemo kao ljude. Namerno nismo želeli da govorimo stihove, već smo čitali tekst koji je napisala Rozalija Brešćanski Boroš, dramaturg Narodnog pozorišta. Pripremila je jednu dokumentarnu dramu, koja se sastoji od pisama i dokumenata koji su nam ostavljeni iz tog doba. Ove godine je 170. godišnjica oslobodilačke borbe, pa smo smatrali da vredi naglasiti ova dešavanja, i to na neki drugi način - rekao nam je Tot Peter Lorant, koji je oživeo lik Šandora Petefija u predstavi.

Umetnici su istakli da je važno da svakodnevno budemo kao Petefi, da prihvatimo identitet koji je stalno i u svim okolnostima u nama. Ima puno situacija kada treba da donesemo odluku, da glasamo za nešto. Prema njihovim rečima tako treba i 4. novembra učiniti, jer je to prilika, kada možemo odlučiti, da li ćemo glasati za te vrednosti koje su važne.

Njihova predstava se odigrala u prostorijama VM4K 31.maja, od tada su obišli više naselja u Zapadnoj Bačkoj, Južnom Banatu, a sada nastupaju na Severu Bačke. Ove predstave podržava Mađarski Nacionalni Savet. Pored ovoga, planiraju sa ovom predstavom da obiđu Erdelj i Karpatske basene.

-U manjim mestima nas dočekuju kao zalogaj hleba. Tamo nema predstava, nema čestih izgovorenih mađarskih reči, i mislim da taj narod zaslužuje da se o njima vodi računa. Oni su poslednja linija zaštite, i na neki način imaju svoju misiju, veću nego mi u gradovima. U gradu može da se bira, koncert ili pozorište ili ostanak kod kuće. Naravno i u gradovima treba da se odigravaju predstave, ali u manjim mestima je to misija - rekao nam je Kalo Bela, koji je igrao lik Janoša Aranja.

U publici na predstavi je bila i Elvira Kovač, podpredsednica SVM, Balint Juhas, direktor Prosperitati Fondacije, Arpad Kiš Bičkei, predsednik lokalne samouprave, koji je izneo svoje zadovoljstvo što je mogao da prisustvuje ovako kvalitetnoj predstavi, i nada se da će i sa sledećom predstavom posetiti Tornjoš.