2024. április 26., péntek

Egykép(p) tárlat Szabadkán

Nagy Abonyi Dávid fotóival képviseli a magyar kisebbséget

A vajdasági kisebbségek művelődési intézetei fennállásának tízéves jubileuma alkalmából nyitották meg pénteken este Szabadkán az Egykép(p) című kiállítást a Kortárs Galériában. A tárlat szabadkai házigazdája a Vajdasági Horvát Művelődési Intézet. A tárlaton öt vajdasági nemzeti kisebbséghez és egy, a nemzeti többséghez tartozó fiatal kortárs művész állította ki festményeit, fotóit, szobrait. A művészek közül a magyar kisebbséget a 19 éves Nagy Abonyi Dávid képviseli a fotóival.

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

A tárlatot Dragana Milošević kulturális, tömegtájékoztatási és egyházi kapcsolatokkal megbízott tartományi titkár nyitotta meg, a magyar, a horvát, a szlovák, a román, illetve a ruszin művelődési intézetek igazgatói pedig anyanyelvükön köszöntötték az egybegyűlteket.

– Egy művész munkássága akkor teljesedhet ki, amikor már nem csak a jelenlétért küzd az a kisebbségi nemzet, amelyhez tartozik. Úgy gondolom, hogy ez a kiállítás nyoma és bizonyítéka annak, hogy ezen a szakaszon már túl vagyunk, és valódi, értékes munkát tudunk végezni – mondta a megnyitón Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója, majd köszönetet mondott a tartományi titkárságnak, és örömét fejezte ki, hogy részt vehetnek a közös tárlaton.

Az alkotásokat Szabadkán az érdeklődők október 12-éig tekinthetik meg, Újvidéken október 22-től az Egység-kastélyban lesz látható a tárlat, amelyet november 21-én költöztetnek a nagybecskereki Művelődési Központba. Itt egy hétig lesz megtekinthető, a zentai Városi Múzeumban pedig 2019. február 5-étől 28-áig láthatják az érdeklődők.