2024. április 26., péntek

Legmagasabb szintű harci készültség

Észak-Koszovóban tegnap valamelyest csillapodtak a kedélyek

Miután Aleksandar Vučić köztársasági elnök szombat esti sajtótájékoztatóján arra kérte az Észak-Koszovóban élő szerbeket, hogy bontsák le a Zubin Potok környékén emelt útzárlatokat, a helyiek tegnap a kora délelőtti órákig visszavonultak az utakról, a kedélyek pedig valamelyest csillapodtak, ám a Szerbiai Rádió és Televízió helyszíni tudósítója szerint továbbra is tapintható a feszültség.

Minden azzal kezdődött, hogy Hashim Thaçi koszovói államfő, a ROSU különleges rendőrségi alakulat több tucat, állítólag állig felfegyverkezett képviselőjének a kíséretében szombaton ellátogatott a Gazivode vízerőműhöz, végigcsónakázott a mesterséges tavon, majd sétát tett annak környékén, egyebek mellett a Zubin Potok-i környezetvédelmi és sportközpontban. Egyes sajtóhírek szerint a sportközpont négy szerb nemzetiségű munkatársát fogva tartották a látogatás ideje alatt.

A szerbiai államvezetés mélységesen felháborodott a történtek kapcsán. Aleksandar Vučić a Szerbiai Katonaság főparancsnoki minőségében elrendelte a katonaság legmagasabb szintű harci készültségét, míg Nebojša Stefanović belügyminiszter a rendőrség vonatkozásában rendelte el a legmagasabb szintű készültséget. A készültség addig marad hatályban, amíg csak indokolt, hogy szükség esetén a katonaság haladéktalanul reagálhasson, mondta az államfő, majd értetlenségének adott hangot Thaçi magatartása kapcsán. Szavai szerint a koszovói elnök a brüsszeli megállapodás több szakaszát is megszegte, valamint újfent ellehetetlenítette a párbeszéd civilizált folytatását.

Az államfő Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt is tájékoztatta a történtekről. Stoltenberg élesen bírálta Pristina magatartását. Diplomáciai bennfentesek szerint Stoltenberg októberben Belgrádba utazik.