2024. április 27., szombat

Felmérik a szerbtudásukat

Tesztelték az elsős és ötödikes magyar gyerekek nyelvtudását a szabadkai Széchenyi iskolában

Az elsős és ötödik osztályos diákok e tanévtől új tanterv alapján tanulják a szerb mint környezetnyelvet. Pénteken délelőtt a köztársasági Oktatásfejlesztési Intézet szakemberei felmérték a jelenlegi nyelvtudásuk szintjét, hogy később világos képet kapjanak az új tanterv hatékonyságáról. Dejana Milić Subić, az Oktatásfejlesztési Intézet igazgatóhelyettese elmondta, az ötödikesek egy tanítási óra alatt kitöltötték a tesztet, az elsősök, akik még nem tudnak írni, olvasni, szóban, színes kifestőlapok kitöltésével adtak számot tudásukról. A szerbet mint nem anyanyelvet oktató pedagógusoknak itt hagytuk a kérdőíveket, hogy decemberben és a tanév folyamán még néhány alkalommal töltsék ezt ki, osszák meg velünk az új tantervekkel, a diákok előmenetelével kapcsolatos észrevételeiket. A diákok körében a tanév befejezése előtt végzik el az újabb felmérést.

A tankönyvek is elkészülnek, de az új tantervek lehetőséget adnak, hogy kifestőkkel és más segédeszközökkel érdekessé tegyék a hétköznapi kommunikációhoz szükséges nyelvtudás elsajátítását.

Damir Išpanović, aki a magyar diákokat szerb nyelvre oktatja, úgy érzi, végső ideje volt az új tanterv bevezetésének, hiszen a régi nem nyújtott igazán használható tudást. A és B program szerint oktatják a diákokat szerbórán, ez előbbi tanterv azokra a tanulókra vonatkozik, akik a zömmel magyarlakta környezetben élnek, ez utóbbi pedig azokra, akik a mindennapok során is találkoznak a szerb nyelvvel, viszonylag jól beszélnek szerbül. A régebbi, nehezen érthető nyelvezetű olvasmányok helyett a tanulók az életkoruknak, érdeklődési körüknek megfelelő tananyag során sajátítják majd el a nyelvet. A cél az, hogy a mindennapokban használható tudást szerezzenek.

A felmérés kapcsán az Oktatásfejlesztési Intézet munkatársait a projekt pénzelésében részt vállaló EBESZ képviselői is elkísérték.

Vicsek Annamária oktatási államtitkártól megtudtuk, hogy a szerb mint nem anyanyelv differenciált oktatása egy hosszú előkészítő folyamat után most egy olyan biztos mederbe ért, amiért a vajdasági magyar politikum már nagyon régóta kiáll. Emlékeztetett arra, hogy a 2000-es évek elején a Vajdasági Pedagógiai Intézetnek már volt egy differenciálttanterv-javaslata, hiszen a többéves tapasztalat azt mutatta, hogy különböző módszerrel kell tanítani a szerb nyelvet a tanuló anyanyelvétől és a környezetének nemzeti összetételétől függően. Az elmúlt két évben nagy előrelépés történt ezen a téren, és ebben a munkában a Vajdasági Pedagógiai Intézet és a Magyar Nemzeti Tanács is kivette részét. Most már megvannak a standardok, az új tantervek is, és előkészületben az új tankönyvek is ennek megfelelően. Mint hangsúlyozta, az oktatási minisztérium az említett intézményeken kívül az EBESZ-szel is szorosan együttműködik, hiszen a jelentős nemzetközi szervezet nemzeti kisebbségi főtanácsosa, Lamberto Zannier is kiemelte a legutóbbi találkozó alkalmával a szerbiai példát, mint követendőt, ahol a tanulók az anyanyelven folyó oktatás jogával élhetnek, és ezzel párhuzamosan az államnyelvet is hatékonyan sajátíthatják el, ezáltal növelve esélyüket a munkaerőpiacon, ami a szülőföldön maradás záloga.