2024. április 27., szombat

Igramo za jedan tim

Viktor Orban, premijer Mađarske, otvoriće kompleks za Fudbalsku Akademiju u Bačkoj Topoli.

U Bačkoj Topoli je izgrađena TLC Fudbalska Akademija iz sredstava matične države.

Svečano otvaranje će biti danas i otvoriće ga Viktor Orban. Pored predstavnika Srbije i Mađarske, svečanosti će prisustvovati predstavnici okolnih zemalja. Prema najavljenom protokolu govor će držati premijer Mađarske i Janoš Žemberi, Predsednik TSC-a.

TSC Fudbalska Akademija sa velikim građevinskim kompleksom, kolegijumom, pomoćnim terenima, teretanama, menzom i ostalom dodatnom opremom, izgrađena je od sredstava Mađarske Vlade preko Mađarskog Fudbalskog Saveza. Fudbalski klub TSC iz Bačke Topole postoji više od 100 godina i do sada je pridavao veliki značaj podmlatku. Od sredstava koja su odobrena za izgradnju Akademije nema samo Bačka Topola korist, već i drugi klubovi iz okolnih mesta koja su većinom naseljena mađarskim življem. U Topoli je veoma dobro primljeno to što će TSC staviti akcenat na školovanje podmlatka.

U poslednje vreme već i deca rođena 2012-2014. odlaze na treninge. Veliki broj dece nije samo za Topolu dobar, već i za okolna sela, koja se računaju kao podcentri, kojima se pruža podrška ulaganjem u vidu stručnih trenera, igrača. Žele da izgrade takvu vrstu saradnje sa ostalim ekipama gde će svi izaći kao pobednici. Prvi rezultati već ukazuju na to.

U Topoli se gradi i novi stadion, dok se ne završi, TSC će svoje prvoligaške mečeve odigravati u Senti. Počelo je i rušenje starog stadiona iz 1950. godine. Janoš Žemberi nam je rekao da će se centralni stadion Akademije izgraditi do sledeće godine, koji bi odgovarao TSC u slučaju da uđe u superligu. Pored terena koji će moći da se greje, biće i prostor za odmor igrača, deo za hotel, dobro opremljene prostorije za medije, deo za pripremu i trening igrača i stadion koji će primati preko 4000 gledalaca.

Na današnjoj proslavi i otvaranju Fudbalske Akademije će prisustvovati Slaviša Kokez, predsednik Fudbalskog Saveza Srbije, a predstavnik Mađarskog Fudbalskog Saveza će biti Tibor Njilaš, vlasnik srebrne kopačke, trener šampionske ekipe Mađarske. Mnogi drugi sportski radnici iz regiona će prisustvovati svečanosti, kao što su Gabor Kubatov, predsednik FK Ferencvaroš, Antal Dunai, fudbaler olimpijskog šampionskog tima, jedini mađarski fudbaler koji je dobio dve kopačke od ,,plemenitog metala“ na nadmetanju za evropskog kralja golova. Sedam puta je bio u šampionskom timu Mađarske, tri puta u pobedničkom timu mađarskog kup takmičenja i mađarski kralj golova. Prisustvovaće i Atila Dragoner, nekadašnji igrač Fradija, mađarski reprezentativac, jedan od naboljih golmana svih vremena. Savo Milošević, jedan od najboljih srpskih igrača u napadu i Darko Kovačević, srpski reprezentativac, koji je na UEFA kup takmičenju 1999-2000. bio kralj golova sa 10 pogodaka. Pored njih još mnoge istaknute ličnosti iz sportskog života će uveličati proslavu otvaranja.