2024. április 27., szombat

Umesto pečenih krompira zeleniš

Donešena je odluka o novim pravilima ishrane u školama

Nova pravila ishrane dece se ne odnose samo na predloge vrednosti hrane, na količinu hrane u određenom uzrastu, na tip ishrane, već su navedeni proizvodi koji bi trebalo da se izbegavaju.

Novi pravilnik je izradilo Ministarstvo obrazovanja u sardnji sa Ministarstvom zdravlja i  Institucijom Dr Milan Jovanović Batut. Pravilnik predlaže korišćenje zdravijih namirnica, kao što su žitarice, mlečni proizvodi, zeleniš, voće i meso, dok ne predlažu testeninu, pečene krompiriće i gazirane sokove.

Žužana Urban, direktor škole „Stevan Sremac“ u Senti, nam je iznela da se oni ne bave ishranom đaka i njih ne kači taj pravilnik:

-Mi obezbeđujemo hranu za ugroženu decu i to preko Caritasa iz Sente. Oni se trude da pruže najbolje što imaju, ali se i raduju ako imaju bilo šta da daju. I đaci su sretni što uopšte nešto i dobiju. Iako je zamisao odlična, uslovi nisu stvoreni za to. Već je radost ako svaki učenik dobije užinu, jer bez doručka je teško presedeti časove. Zasad nismo stigli dotle da bi mogli birati.

Dodala je da se trude da obrate pažnju roditeljima na zdravu ishranu dece. Roditeljima kažemo da treba da izbegavaju da pakuju deci čipseve i gazirane sokove za užinu, a profesori govore deci o odgovarajućoj ishrani i njenom značaju:

-Prva nedelja oktobra je nedelja dece. U tom periodu svaki put prezentujemo deci šta je zdrava ishrana. Zajednički spremamo salate od voća ili povrća i na šaljiv način ih ubedimo da probaju. Ima đaka koji nisu nikad probali presnu kelerabu.

Škola „Jovan Jovanović Zmaj“ u Kanjiži ima svoju kuhinju i sprema deci užinu i ručak i za školarce i za predškolce - rekla nam je direktorica Edit Biro.

-Uporedili smo predloge novog pravilnika sa našim jelovnikom i ustanovili smo da nema potrebe za izmenama. Smatramo da je dobra ideja ovaj pravilnik jer daje smernice đacima za ishranu. Velika je pomoć što znamo koliko kalorija je preporučljivo i koje namirnice su potrebne deci.

Atila Novak Karolj, direktor škole „Kostolanji Deže“ u Subotici, nam je rekao da zbog skučenog prostora nisu u mogućnosti obezbediti ishranu deci:

-Potražila nas je jedna gospođa sa ponudom za ishranu dece, međutim mi nismo u mogućnosti obezbediti prostoriju-kantinu sa tekućom vodom, jednostavno nema mesta. Svaki učenik sam obezbeđuje sebi užinu: ili ponese od kuće ili kupi u pekari. Preduzeli smo korake da postavimo automate za sendviče u krugu škole. Ona deca koja su u kolegijumu imaju tri obroka, koji se pripremaju na licu mesta. Dodao je da se na časovima biologije govori o zdravom načinu ishrane, i više puta se održavaju dani zdravlja gde se promoviše zdrava ishrana među decom.