2024. március 28., csütörtök

Vasárnap Jazzik

A fesztivál fellépői az argentin Gabriel Palatchi Trio, a belgrádi Manivi, valamint a Szabadkai Zeneiskola diákjai

A kilencedik Szabadkai Nemzetközi Jazz Fesztiválra, azaz a Jazzikre vasárnap 20 órától kerül sor a Jadran színpadon. Jegyek elővételben 600 dináros áron a Városháza alatti Dudi Co Wom üzletében szombaton 13 óráig vásárolhatók meg, a megmaradt jegyeket pedig a koncert napján 18 órától árusítják a Jadran színpad pénztáránál. Az eseményről az újságírókat Bunford Gábor, a fesztivál igazgatója, Bunford Sanja ügyvezető producer és Szűcs Dávid, a Szabadkai Zeneiskola tanára tájékoztatták.

Ahogyan azt hallhattuk, idén is fellépnek a Szabadkai Zeneiskola jazz tanszakának a növendékei. A harmadikosok és a végzősök négy sztenderdet játszanak majd. A fesztiválon való részvétel remek megmutatkozási lehetőség számukra, hiszen közben a jazz nagyjaitól is tanulhatnak.

Bunford Sanja, Bunford Gábor és Szűcs Dávid a Jazzik sajtótájékoztatóján (Fotó: Lukács Melinda)

Bunford Sanja, Bunford Gábor és Szűcs Dávid a Jazzik sajtótájékoztatóján (Fotó: Lukács Melinda)

Utánuk következik a belgrádi Manivi, valódi nevén Ivana Vukmirović, aki zenésztársaival is Manivi néven lép fel. Manivi énekel, gitáron játszik és zenét is szerez. Dalszövegeit gyakran a saját élete vagy a szerelem ihleti, de foglalkoztatják társadalmi témák, valamint a modern élet kihívásai is. Zenéje a jazz, a soul és a funk ötvözete, a Jazzikre szerzői dalokkal érkezik.

Az est sztárvendége Gabriel Palatchi argentin zongoraművész, zeneszerző lesz, aki szintén a zenésztársaival lép fel. Gabriel Palatchi Buenos Aires-ben született, gyerekkorában kezdett el zongorázni, majd pedig a zene területén folytatott tanulmányokat. A diplomázása után Chucho Valdés világhírű kubai zongoristától tanult. Gabriel Palatchi első szólólemezét 2010-ben adta ki Diario de Viaje címen és remek kritikákat kapott. Ezután még két lemeze jelent meg, 2013-ban a Caja Musical, 2015-ben pedig a Trivolution, utóbbival Global Music Awards-ot nyert. Az elmúlt nyolc évben körbeutazta a világot és számos országban, nagy fesztiválokon is fellépett. Első koncertlemeze Made in Canada címmel tavaly látott napvilágot. Palatchi zenéjét a latin jazz, a tango és a funk jellemzi.

A fesztivál után a műsor a Bass bárban folytatódik, ahol oldott hangulatú zenélésre, jam sessionre kerül sor. Az est házigazda szerepét betöltő együttese a szabadkai, immár jól ismert Iz principa lesz, akik pedig kedvet éreznek egy jó kis közös muzsikáláshoz, csatlakozhatnak majd hozzájuk. A szervezőktől azt is megtudhattuk, hogy a költségvetés idén csupán egy napig tartó fesztivált engedett meg, de azt remélik, hogy jövőre a jubiláris tizediket méltón ünnepelhetik meg.