2024. április 26., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Klári néni újra énekel

Vlasityné Zélity Klárára emlékeztek Moholon

A Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében szebbnél szebb dallamok felcsendülésével várták a Moholra látogatókat szombaton, hogy méltóképpen emlékezzenek meg Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról. Klári néni moholi és Mohol környéki népdalokat gyűjtött, adott elő és egyben tanított is. Munkásságával gazdagította a környékbeliek néprajzkincsét, amely mára már megmentésre váró érték, így érdemes és kell is foglalkoznunk vele, hogy továbbörökíthessük.

A műsor fellépői Klári néni emléke előtt tisztelegtek produkcióikkal (Szabó Nóra felvétele)

A műsor fellépői Klári néni emléke előtt tisztelegtek produkcióikkal (Szabó Nóra felvétele)

Az első ízben életre hívott rendezvény keretében előbb vendégkórusok léptek fel a helyi Szent György-plébániatemplomban, majd a Kultúrotthon színháztermében várta gazdag előadás a vendégeket. A műsor kezdete előtt a Kultúrotthon előcsarnokában kézműves-kiállítás nyílt, amely legalább annyira sokrétű és változatos volt, mint maga a műsor.

A vendégeket Patyi Lajos, a moholi helyi közösség tanácsának elnöke, a VMSZ tartományi képviselője köszöntötte, majd a Magyar Összefogás listáján szereplő Péter Krisztina is üdvözölte a jelenlévőket, kiemelve, Moholról és környékéről olyan dalok kerültek elő, amelyek korábban sokak számára felfedezetlenek voltak.

– A gyűjtéseknek köszönhetően átörökítődhet az utókor számára az a gazdag népdalkincs, amely a legősibb emberi érzések kifejezőeszköze – mondta Péter Krisztina, akinek ezen gondolataival Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, a Magyar Összefogás listájának jelöltje is egyetértett, hozzátéve, ahogyan a magyar közösségek erősödnek, úgy egyre több hagyományápoló rendezvény is születik térségünkben.

A rendezvényen tiszteletét tette Krizsán Vilmos, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, Juhász Gyula, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmunkatársa, aki Klári néni dalos füzetét összeállította, valamint Németh István, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének munkatársa. Mellettük fontos kiemelni Fábri-Ivánovics Tündét, aki a templomban elhangzott gyönyörű szavaival is sokat hozzátett az est értékéhez, illetve Fábri Gézát, aki a műsor színvonalát emelte különleges muzsikálásával.

Az esten jelen volt Bálizs Gizella, Klári néni lánya is, aki a következő gondolatokat osztotta meg a közönséggel:

– Anyukám megtalálta az élete értelmét, ami a család és a népdalok voltak. Úgy gondolom, nem múlik el minden, hiszen Burány Bélának, Király Ernőnek, Bodor Anikónak és természetesen Önöknek köszönhetően anyukám hangja és dalai tovább élnek.

A megható pillanatokkal fűszerezett színes program megvalósulásáért kitartó munkájával rengeteget tett Lajkó Mária, a rendezvény fő szervezője, a Csobolyó Művelődési Egyesület vezetője. A programot a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Csoóri Sándor Alap támogatta. A szervezők a telt házas emlékest sikerességét látva bíznak a folytatásban is.