2024. április 23., kedd
Borszűrő Szent Mihály ünnepe

Lajkó Félix-koncert Ópusztaszeren

Szeptember 29-én, szombaton az ópusztaszeri emlékparkban koncertet ad Lajkó Félix hegedűvirtuóz Sidoo Attila gitárossal. A szürettel, hagyományőrző bemutatókkal gazdagított egész napos programon a részvétel ingyenes.

A Kultúra és Kortárs művészet turisztikai útvonal elnevezésű pályázat keretében szeptember 28-án és 29-én kortárs művészeti találkozót tartanak az ópusztaszeri emlékparkban. A rendezvény keretében szeptember 29-én koncerttel és előadásokkal várják az érdeklődőket, ekkor lép fel Lajkó Félix világhírű vajdasági hegedűvirtuóz is. Egyénisége kisugárzik minden általa játszott hangból, sodró lendületű előadásmódja magával ragadja a közönséget.

Szintén ezen a napon a természetfotózás rejtelmeibe vezeti be a hallgatókat előadása révén Daróczi Csaba, az év természetfotósa. A filmművészet szerelmeseinek is kedveznek: ezen a napon a Magyarország történelme 3D-ben című film rendhagyó vetítésén Mozgay Balázs, a filmet készítő stáb tagja és munkatársai avatják be a nézőket a háromdimenziós filmek kulisszatitkaiba.

Két új kiállítás is nyílik, A pálinkafőzés múltja és jelene című tárlat a pálinkafőzés hagyományát mutatja be, emellett Orgoványi Anikó Himnusz című festménykiállítása is megtekinthető lesz. Orgoványi Anikó 2010-ben kezdett hozzá a Himnusz megfestéséhez Kölcsey Ferenc és Erkel Ferenc születésének kerek évfordulóján. Célja a Himnusz előtti tisztelgés, a nemzeti identitás erősítése és a mű további népszerűsítése. Az olajfestmény-sorozat 10 táblaképből áll.

Borszűrő Szent Mihály ünnepén a látogatók kipróbálhatják a szőlőpréselést, bőven fogyaszthatnak szőlőt és mustot, emellett bormustrával és népi mesterségek bemutatóival is várják a látogatókat.