2024. április 27., szombat

Alkotmánybíróság elé került a Stop Soros

A Soros György milliárdos alapította Nyílt Társadalom Alapítványok a strasbourgi Európai Emberi Jogok Bíróságához fordult a Fidesz-kormány Stop Soros miatt. A törvénycsomag büntethetővé teszi a független civil szervezetek törvényes munkáját, amihez a kormány „ürügyként a bevándorlás korlátozását hozza fel” – olvasható a Nyílt Társadalom Alapítványok berlini keltezésű tegnapi közleményében. Szerintük a törvény ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével.

Az alapítvány a magyarországi alkotmánybírósághoz is beadványt küldött. Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke azt mondta, hogy a törvény „csak egy valaminek, mégpedig a demokráciának fog véget vetni”. Szerinte „a magyar kormány egy hazugsággyűjteményt tákolt össze, hogy így hallgassa el az igazságot a magyar emberek elől, mégpedig azt, hogy ezekkel a törvényekkel a független civil társadalmi csoportok megfélemlítése a cél”.

Az alapítvány kifogásolja azt is, hogy a Stop Soros a büntető törvénykönyv egy olyan módosítását is tartalmazza, amely törvényellenesnek nyilvánítja egyének és civil szervezetek menedékjogi eljárással és tartózkodási engedélyek kérelmével kapcsolatos közreműködését. Az alapítvány szerint ezek az intézkedések törvényes tevékenységek egész sorát teszik ki a büntetőjogi eljárás veszélyének, ideértve a jogi tanácsadást, „egy olyan alapvető jogot, melyet mind az európai, mind pedig a nemzetközi törvények elismernek”.

A közlemény azt is nehezményezi, hogy júliusban a magyar parlament egy újabb törvényt szavazott meg, amely 25 százalékos adóval sújt minden anyagi támogatást, amelyből a bevándorlást segítő vagy azt kedvező színben feltüntető tevékenységek és szervezetek részesülnek.

A civilellenes törvények, a bevándorlási különadó és a menedékkérők segítőit börtönnel fenyegető szabályozás miatt a Magyar Helsinki Bizottság is a magyar alkotmánybírósághoz, illetve Strasbourghoz fordult. A Stop Sorost az Európai Bizottság is kifogásolta. A kötelezettségszegési eljárásban tett felvetésekre Budapest nemrég azt válaszolta, hogy nem változtat a jogszabályon.