2024. április 27., szombat

Koncertek a Zsinagógában

Október 4-én kezdődik az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál

Október 4-e és 15-e között immár negyedik alkalommal tartják meg városunkban az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált, amelyen számos színes program várja az érdeklődőket – tudtuk meg a városháza Médiaközpontjában tegnap megrendezett sajtótájékoztatón.

– Az őszi fesztivál lassan hagyománnyá válik, amit nagyon remélünk, mert úgy gondoljuk, hogy Szabadkának, a szabadkaiaknak szükségük van ilyen kulturális rendezvényekre. Ez az előző három alkalommal be is bizonyosodott – mondta Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke.

Branka Banjanin, dr. Steinfeld Josua, Szabados Róbert és Kovács Róbert (Fotó: Patyi Szilárd)

Branka Banjanin, dr. Steinfeld Josua, Szabados Róbert és Kovács Róbert (Fotó: Patyi Szilárd)

Dr. Steinfeld Josua, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke azt emelte ki, hogy a fesztivál egyes eseményeinek először ad otthont a nemrégiben felújított Zsinagóga. Hozzátette, hogy a zsidó közösség több száz éve jelen van Szabadkán, és ha az 1944-es tragikus események nem következtek volna be, akkor ma a szabadkai zsidó közösség sokkal népesebb lenne.

A fesztivál programját Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség irodájának koordinátora és Branka Banjanin, a Zsidó Hitközség munkatársa ismertették. Elmondták, hogy a fesztivál október 4-én kezdődik a Pannónia Vonósnégyes koncertjével, amelyet a Szabadkai Zsidó Hitközség épületében (Dimitrije Tucović u. 13.) tartanak 19 órai kezdettel. A fesztivál keretein belül két koncertet tartanak a Zsinagógában. Az egyik a Las colpas de Yosef ha-tsa-dik című XVII. századi zsidó musical, amely a József és testvérei bibliai történetét meséli el. A musicalt október 6-án, szombaton tekintheti meg a közönség. A másik a Sehechejanu – aki életet adtál nekünk... című kántorkoncert, amelyet október 9-én 19 órai kezdettel tartanak.

A fesztivál minden rendezvényére a belépés ingyenes, azonban a Zsinagógában tartott koncertek megtekintésére jegy szükséges, amelyek a Zsinagóga főbejáratánál vehetők át október elsejétől ötödikéig 10–12 és 16–18 óra között.