2024. április 27., szombat

Értékeket együtt képviselni

Színvonalas műsor az 50. hajdújárási szüreti napokon

Az elmúlt három napban gazdag és tartalmas rendezvénysorozatra került sor Hajdújáráson, az 50. szüreti napok keretében. Egyebek közt termékbemutatók, kézműves kiállítás, művelődési műsor,finom ételek, italok és élő zene várta a nagyszámú érdeklődőt. Tegnap mezőgép-kiállítás is nyílt, amelyen szállítók és gyártók mutatkoztak meg. Az eseményen jelent volt Juhász Bálint, a Prosperitati ügyvezető igazgatója:

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

– A hajdújárási szüreti napokon hagyománya van a bemutatkozóknak. Tavaly a nyertes pályázók mutatkoztak be, akkor is elmondtuk, hogy mintegy 89 nyertes pályázója van Hajdújárásnak, ez 63,5 millió dinár támogatást jelent, a projektum összköltsége pedig elérte a százmillió dinárt is. Az idén a gyártók és a forgalmazók mutatkoztak be, hiszen a mi nyertes pályázóink mellett a szállítók és a gyártók a másik nyertesei ennek a gazdaságfejlesztési ciklusnak.

A mezőgép-kiállításra Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes is ellátogatott:

– A tartományi mezőgazdasági titkárság arra törekedett az idén, hogy a tavaszi időszakban kiírja a pályázatai nagy részét. Ebben a térségben sokan foglalkoznak szőlészettel, gyümölcstermesztéssel. Számos pályázatunk van, amelyek a számukra nyújthatnak segítséget. Évről évre támogatjuk a borászokat is, eszközökhöz juthatnak a titkárságunk által. Nagyon fontos még, hogy az idén kétszázmilliós kerettel fiatal gazdákat start up programmal tudtunk támogatni. Az ilyen hagyományos rendezvényeket – mint a hajdújárási szüreti napok – is támogatja a mezőgazdasági titkárság.

Tegnap a hajdújárási szüreti napokon a Magyar Összefogás is standot állított fel, Csikós Krisztina, Ábrahám Csilla és Boja András jelöltek képviselték a listát.

– Számunkra öröm, hogy közvetlen kapcsolatot alakíthatunk ki az emberekkel, egyúttal felhívhatjuk a figyel- met a Magyar Nemzeti Tanács törekvéseire és mindarra, amivel segíteni tudunk. Nagy hangsúlyt fektetünk nemzeti identitásunk megőrzésére, anyanyelvünk használatára, ezek fontosak ahhoz, hogy érezzük is a nemzeti hova tartozásunkat – mondta Boja András.

A művelődési műsorra délután került sor, díszes felvonulással érkeztek a hajdújárási, környékbeli és magyarországi fellépők, őket a Juhász zenekar lovas kocsin vezette. Az egybegyűlteket Ábrahám Csilla, a Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke köszöntötte:

– Rendezvényünk egy határon átnyúló együttműködés keretében valósul meg, amelyben partnerünk a mórahalmi Egymásért Alapítvány. Célunk megóvni a határmenti térség hagyományait. A közönséghez Sövény Rudolf, a hajdújárási helyi közösség elnöke is szólt:

– Rendezvénysorozatunk még 1968-ban indult útjára, Hajdukovói Napok néven. Akkor még nem volt ennyi fesztivál a környéken, elődeink úttörőknek mondhatók. Büszkék lehetünk rájuk, akárcsak az utánuk következőkre, akik magukénak érezték a szüreti napokat, és tettek azért, hogy Hajdújárás jó hírnevet szerezzen.

Nagyon fontos, hogy a büszkeségérzetünket átadjuk a fiataloknak is – mondta Sövény Rudolf, aki elújságolta azt is, hogy remek gólyahírekkel szolgálhat, hiszen Hajdújáráson 23 baba született, tavaly viszont csak 15. A babáknak és a mamáknak a Magyar Összefogás lista jelöltjei adtak át csomagokat.
A műsor további részében a jubileum alkalmából köszöntötték Perisity Irmát, az 1968-ban Hajdukovói Napok néven indult rendezvény egyetlen ma élő bizottsági tagját.

Ezután a díszpolgári címek átadására került sor. Mint hallhattuk, ezt az elismerést azok kapják, akik sokak tettek a falu életéért a közélet, a sport, a kultúra és a társadalmi tevékenység területén. Posztumusz díszpolgári címet kapott Nosziján Sándor, akinek nevéhez egyebek közt az első hajdújárási szüreti napok megszervezése fűződik, valamint Lőrinc István, aki a falu sportéletét lendítette fel. Ezeket az elismeréseket a hozzátartozóik vették át. Díszpolgári címet kapott továbbá Szalai Eszter nyugalmazott tanárnő, aki az iskolai munkája mellett aktívan kivette részét a helyi közösség életéből, és a mai napig serényen tevékenykedik. Ugyancsak díszpolgárrá avatták Pásztor István vajdasági politikust, a VMSZ elnökét is:

– Nagyon szépen köszönöm ezt a rangos elismerést. Nagy megtiszteltetés azok soraiba tartozni, akik előttem megkapták. Azt szokták mondani, hogy senki sem próféta a saját hazájában. Ez az elismerés azért is különleges, mert a saját közegemben kaptam meg. Szeretném megköszönni azt is, hogy több mint húsz éve elfogad a hajdújárási közösség. Remélem, közösen tudunk majd tenni annak érdekében, hogy ez a falu, ez a környék felvirágozzon – hallottuk Pásztor Istvántól.