2024. április 27., szombat

Felújítják a Posta utcát

A városi Nagyberuházási- és Területrendezési Hivatalban tegnap bejelentették, pénteken megkezdődött a már többször beígért, Posta utca teljes rekonstrukciója.

A Posta utca a belváros szívében helyezkedik el, a Főposta épülete mögött, fontos átjáró a központ és az Ifjú párok tere között, sokan közlekednek ezen az útszakaszon.

Tavaly a Posta utcát lezárták a gépjárműforgalom előtt, most csak a gyalogosoknak van előrelátva, de sorompó hiányában a tilalom nem akadályozza meg az autósok többségét abban, hogy itt parkoljanak. A felújításra már évek óta nagy szükség mutatkozik, hiszen minden kiadósabb eső után összegyülemlik a víz az utcán, a földszinti üzlethelyiségek ilyenkor mindig „úsznak”. Az útburkolaton is meglátszik az idő foga, kátyús, repedezett, több helyen besüppedt.

Az utóbbi időben többször is bejelentették már a Posta utca felújítását, de három alkalommal nem szerezték be idejében a szükséges engedélyeket, ezért a folyamat abbamaradt.

A tervek szerint először eltávolítják majd a megrongálódott aszfaltot, majd speciális lapokat helyeznek le helyébe, ezen haladhatnak majd a gyalogosok és a kerékpározók is. A Posta és a Petar Drapšin utca kereszteződésénél fekvőrendőrt helyeznek el, így biztonságosabb lesz a gyalogosok közlekedése, mert az autósok kénytelenek lesznek lelassítani.

A felújított Posta utcában – akárcsak most – tilos lesz a gépjárműforgalom, csak a gyalogosok és a kerékpározók járhatnak majd erre. Természetesen kivételt képeznek majd a mentőautók és a tűzoltók. A Posta utca új, LED-es közmegvilágítást kap, felújítják a szennyvízhálózatot, új kerékpárparkolót alakítanak ki.

A felújítási munkálatoknak a kamenicai Put-invest Kft. a kivitelezője, a befejezési határidő 120 nap, a projektumra előirányozott összeg 23.292.522,80 dinárt tesz ki.