2024. április 26., péntek

Könyvelőiroda Oromon

A Prosperitati Alapítvány támogatásával Erdélyi Henrietta magánvállalkozóként próbál érvényesülni

Idősebbnek és fiatalnak egyaránt segít elindulni az úton és hőn áhított vágyát elérni a Prosperitati Alapítvány. Magyarkanizsa községben a tizenhárom településen is szaporodnak azok a tehetséges és elhivatott egyének által életre hívott vállalkozások, amelyek most indulnak a kezdő vállalkozóknak nyújtott támogatásnak köszönhetően. Erdélyi Henrietta 30 éves, oromi okleveles közgazdász, aki tanulmányai befejeztével két évig matematikát oktatott a helybéli általános iskolában, utána pedig könyvelőként helyezkedett el egy könyvelőcégben, ahol jelenleg is dolgozik, de többre vágyott. Ehhez jött kapóra a start up program. 

A Prosperitati támogatás volt az ösztönzőerő vagy enélkül is belevágott volna a munkába?

– Számomra a legfontosabb dolog, hogy szeressük azt amit dolgozunk, anélkül ugyanis szerintem nem érdemes vállalkozni. Nagyon sok kitartás kell, ugyanakkor fontos a tudatosság és elhivatottság is a legelső pillanattól kezdve. Már a középiskolai tanulmányaim során tudtam, hogy a jövőben valamilyen adminisztratív munkával szeretnék majd foglalkozni, és ezután tudatosan választottam a közgazdasági egyetemet. Ez az ötlet, hogy egy könyvelői szolgáltatások végzésével foglalkozó vállalkozásba kezdjek, már régebb óta foglalkoztatott. Ugyanakkor tisztában voltam azzal is, hogy a szükséges szakmai tapasztalat nélkül nem lett volna célszerű korábban belevágni, és valójában most éreztem azt, hogy ennek eljött az ideje, és természetesen nagyon motiváló tényező volt a Prosperitati Alapítvány kínálta támogatási lehetőség is, amely hatalmas segítséget nyújthat bármely induló vállalkozásnak.

Milyen céget nyit a startup programnak köszönhetően?

– Könyvelési szolgáltatások végzésével foglalkozó vállalkozásról van szó, amely magában foglalja a könyvelési feladatok teljes körű ellátását, a bér és munkaügyi feladatok ellátását, adótanácsadást valamint pénzügyi tanácsadást. Alapvető célom, hogy megfelelő szaktudással segítsem az ügyfelek vállalkozásainak működését. A könyvelés nagy felelősség, nem utolsósorban bizalom kérdése. Elvárás a könyvelő munkájával szemben a megbízhatóság, a precizitás, valamint hogy tanácsadással segítse az ügyfél munkáját, amikor döntéshozó helyzetbe kerül. Szintén elvárás szerintem a könyvelő munkájával szemben, hogy meghatározott időközönként pontos adatokat szolgáltasson a cég gazdasági helyzetéről. És mivel nem szeretünk adót fizetni, a könyvelő éljen azokkal a törvény adta lehetőséggel, amellyel a vállalkozás adófizetését optimalizálni lehet.

Egy nagyvárosban több lehetőség nyílhat, miért a falut választotta?

– Az irodám a lakóhelyemen, Oromon működik, ahol a potenciális ügyfelek egy része található. Szerettem volna helyben maradni, itt segíteni és megvalósítani az álmomat. Nagyon fontos, hogy a vállalkozásról egy olyan kép alakuljon ki az ügyfeleinkben, amellyel biztosítjuk őket arról, hogy a könyvelői munkánkkal komoly hozzáadott értéket teremtünk meg számukra.

Mi ösztönözte az itthon maradásra?

– Az, hogy én itthon nyitottam céget, megerősít még jobban abban, hogy itthon képzelem el a jövőmet, hisz mindig is itt éreztem azt, hogy itthon vagyok. Úgy gondolom, hogy számos lehetőség van az itthoni boldogulásra is, csak meg kell ragadni az olykor kínálkozó lehetőségeket, és valójában a nagyvilág bármely részén is vagyunk, mindenhol szükséges a kitartó munka.

Hogyan képzeli a vállalkozás működtetését?

– A vállalkozás zökkenőmentes működését abban látom, hogy partnerként tekintünk az ügyfelekre, minden ügyfelet egyformán fontosként kell kezelni, nem sajnálni az időt és energiát, hogy részletesen áttanulmányozzuk az adott cég pontos működését. Minél több információnk van, minél átláthatóbb számunkra egy cég felépítése illetve működése, annál hatékonyabban tudjuk támogatni a tevékenységüket. Úgy gondolom, hogy a szoros kapcsolat kialakításához elengedhetetlen a feltétlen bizalom és diszkréció.

Kiket céloz meg elsősorban, melyik korosztályt, milyen vállalkozókat vagy nagyobb cégeket?

– Amikor a célpiac meghatározásáról beszélünk, úgy gondolom, nagyon fontos figyelmet fordítani a helybéli vállalkozási formák elterjedtségére, hiszen azt a piaci szegmenst kellene megcélozni, amely még a legkevésbé van lefedve a közvetlen környezetünkben. Ezek közé főként a kisvállalkozások és a mezőgazdasági termelők tartoznak, persze ami nem azt jelenti, hogy a nagyobb cégek felé is nem lehetne orientálódni.

Miért érdemes az Ön szolgáltatásait választani?

– Én azt az elvet vallom, hogy a könyvelővel való együttműködés egy szoros, kölcsönös bizalmon alapuló üzleti kapcsolatot jelent. Egy jó könyvelő illetve könyvelőiroda választása megtérülő kiadás. Ehhez természetesen az kell, hogy a választott könyvelő szakmailag képzett legyen ésmegfelelő szakmai tapasztalattal is rendelkezzen a könyvelésben.

Milyen tervekkel vág neki a munkának?

– A tevékenység végzését kezdetben csak én egyedül végzem, majd a későbbiekben tervezem új munkaerő foglalkoztatását. Az eddigi munkám során, könyvelőként azt tapasztaltam, hogy az ügyfeleknek sokkal szélesebb körű szolgáltatás nyújtásra van szükségük, mint a szűken értelmezett könyvelés és adatfeldolgozás.

A hasonló korúaknak mit tanácsol, van-e kockázata egy magánvállalkozás indításának ilyen fiatalon, itthon?

– Mint mindennek, az élet bármely területén, egy vállalkozás megnyitásának is megvannak a maga buktatói és szükséges a kockázatvállalás. Azt gondolom, hogy aki itthon tervezi a jövőjét, élnie kell ezzel a nagyszerű lehetőséggel, amit a Prosperitati nyújt, ugyanis sok fiatal számára nem biztos, hogy adott a szükséges anyagi háttér ahhoz, hogy önerőből vállalkozást indítson. Emellett nagyon fontosnak tartom még azt a szakmai segítséget is, amelyet az induló vállalkozások kaptak, ahol mindenki átgondolhatta és kielemezhette a saját vállalkozását érintő kockázatokat és lehetőségeket.