2024. április 27., szombat

Három millió euró külföldi gyógykezelésre

A szerb kormány arra kéri az érintett szülőket és polgárokat, hogy forduljanak segítségért az illetékes költségvetési tanácshoz

Az idei év első hat hónapjában a köztársasági költségvetésből több mint 3 millió eurót fordítottak szerbiai gyermekek és felnőttek külföldi gyógykezelésére, míg a ritka megbetegedésben szenvedők kezelésére 17 millió eurót, közölte a köztársasági kormány, egyúttal arra kérvén minden érintettet, hogy szükség esetén forduljanak az egészségügyi minisztérium keretében működő költségvetési tanácshoz, amely egyebek mellett a szerbiai állampolgárok külföldi gyógykezelésének a finanszírozásáról és a ritka megbetegedésben szenvedők kezelésének a támogatásáról dönt. A szóban forgó testületet a 011/2656384-es, vagy a 011/3614700-as telefonszámon, valamint a sanja.tomic@zdravlje.gov.rs és a jugoslav.kelecevic@zdravlje.gov.rs elektronikus postacímeken érhető el. Mint arra a közleményben rámutatnak, a gyakorlat az, hogy tekintettel a kérvények jellegére, illetve sürgősségére, azokat azonnal a beérkezést követően elbírálja a testület.

A kormány előző összetétele Aleksandar Vučić kezdeményezésére 2014 novemberében alapította meg a betegségek, állapotok, vagy sérülések gyógyításának támogatására létrehozott költségvetési alapot. Ebből olyan betegségek gyógyítását finanszírozzák, amelyeket valamilyen okból nem lehet Szerbiában kezelni, illetve gyógyítani. Az alapítástól idén június 30-val bezárólag az alapból 1 975 gyermek külföldi kezelését finanszírozták – 23 millió eurót fordítottak erre a célra.

– Az alap létrehozását megelőzően igencsak szegényesek voltak a lehetőségek a gyermekek és a többi szerbiai polgár külföldi gyógykezelésének a támogatására. 2014 novemberéig kizárólag a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap dönthetett a külföldi gyógykezelésekről. 2009-ben 98 gyermek külföldi gyógykezelését finanszírozták, 2012-ben pedig 45 gyermekét. Már 2014-ben a RFZO 120 gyermek külföldi kezelését finanszírozta, 2015-ben pedig 306 gyermekét, az alap pedig további 21 gyermekét – taglalják a közleményben, kiemelvén, hogy mindezt azért tartották fontosnak leszögezni, mivel az elmúlt napokban ellenséges közhangulat alakult ki az állam a beteg gyermekekkel szembeni hozzáállásával kapcsolatban.