2024. április 27., szombat

Katonaorvosok falun

Tegnap délelőtt Bácsfeketehegyen és Szeghegyen katonaorvosok tartottak ingyenes egészségügyi vizsgálatot a lakosság számára.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

Milan Burmudžija őrnagy, az újvidéki laktanya parancsnoka arról számolt be lapunknak, hogy a Katonaorvosok falun elnevezésű akció 2009-ben indult, és azóta 21 helyen jártak Vajdaság-szerte. Elsősorban olyan helyi közösségekbe látogattak el, ahol Bácsfeketehegytől és Szeghegytől eltérően nincs mindennapos orvosi rendelés. Főként mozgásképtelen és mozgásukban korlátozott vagy egészségbiztosítással nem rendelkező pácienseket, mintegy 1000 személy vizsgáltak meg, és ugyanennyi laboratóriumi vizsgálatot végeztek el.

A hadsereg a Vöröskereszt községi szervezetével és a Dr. Márton Sándor Egészségház közreműködésével szervezte meg a vizsgálatokat. Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára elmondta, hogy ennek az akciónak az is célja, hogy a katonaság felmérje a lakosság egészségügyi állapotát. Kishegyes községben első alkalommal zajlott ilyen jellegű akció, és a katonaság orvosi csapatával egy állatorvos is érkezett – mondta a titkár.