2024. május 4., szombat

Történelmi pontszerzés Belgrádban

Gólokban gazdag első fordulóval tért vissza a BL

Különleges érzés volt kedden este a tévéképernyők elé ülni, hiszen az elmúlt évtizedekben nem szoktunk hozzá ahhoz, hogy szerbiai csapatnak szurkolhatunk a legrangosabb európai kupasorozatban. A Crvena zvezda 1991 után tért vissza a futball élmezőnyébe, s története során először kvalifikálta magát az egykoron Bajnokcsapatok Európa-kupájának nevezett sorozat új kiírásába.

A szurkolóknak is jár a köszönet (Fotó: Beta)

A szurkolóknak is jár a köszönet (Fotó: Beta)

Bár a sorsolásnál a szerencse nem állt a belgrádi csapat mellé, hiszen az egyik, ha nem a legnehezebb kvartettbe kerültek, a csoport nyitómeccsén Milojević gárdája megmutatta, hogy nem szabad őket leírni. A Zvezda hazai pályán szívét-lelkét a gyepszőnyegen hagyta, a játékosok mindent kiadtak magukból. Valószínűleg erre az igazi balkáni virtusra hivatkozva emelték meg a legnagyobb fogadóirodák is az olaszok szorzóját, hiszen míg hétfőn 1,25-szörös pénzt fizettek Ancelottiék győzelméért, a meccsnapon ez a szám 1,75-re emelkedett. A találkozó egészét tekintve kijelenthetjük, hogy a Napoli veszélyesebben futballozott, háromszor annyit lőttek kapura, mint a hazaiak, de a rögzített helyzeteknél és a kontráknál a piros-fehérek előtt is adódott sansz. Az összecsapás legjobbjaként a szerb bajnokcsapat védelmét és hálóőrét lehet kiemelni, akik minden beívelést és löketet kifejeltek, blokkoltak, tisztáztak. A történelmi pontszerzés megtörtént, a Zvezda pedig máris bizonyította, hogy saját közönsége előtt bármire képes. Az igazi megmérettetés október 3-án következik, amikor már Párizsban kell helytállni Neymarék ellen.

A C csoport másik meccse parádésan indult a Liverpool számára: 36 perc után kétgólos előnyt őrizhettek a franciák ellen, de Meunier egy semmiből jött góllal szépített. A második félidő utolsó tíz percében Neymar és Mbappé hozta össze az egyenlítést, ám a ráadásban Firmino egy lövőcsel után Areola hálójába juttatta a játékszert, így a Vörösök 3:2-re nyertek. A még kissé szokatlan időpontban, 18.55-kor rajtoló meccseken a Barcelona Messi vezérletével kiütötte a holland PSV-t, az Inter a hajrában fordított a Tottenham ellen.

A Dortmund és az Atlético Madrid kiszenvedte magának a három pontot, a Galatasaray pedig hiába fejezte be tíz emberrel a meccset, simán verte a Lokomotiv Moszkvát. A Schalke alaposan beragadt a Bundesligában, a BL-ben viszont csak egy hajszál választotta el őket a győzelemtől, a Porto azonban egy jogos tizenegyessel döntetlenre hozta az állást.

Belgrád: Crvena zvezda–Napoli 0:0

Rajko Mitić Stadion, 49 112 néző, vezette: Marciniak (lengyel).

Crvena zvezda: Borjan – Stojković, Degenek, Savić, Rodić – Krstičić, Jovičić (Jovančić, 56.) – El Fardou Ben, Čaušić, Marin (Simić, 87.) – Boakye (Pavkov, 81.). Vezetőedző: Vladan Milojević.

Napoli: Ospina – Hysaj, Albiol, Koulibaly, Rui – Allan (Mertens, 61.), Ruiz, Zieliński (Hamšík, 75.) – Callejon (Ounas, 75.), Milik, Insigne. Vezetőedző: Carlo Ancelotti.