2024. március 29., péntek
ZENTA

Táncháztalálkozó és Sokadalom

Egy helyen a népi kultúra iránt érdeklődők

Második alkalommal kerül megrendezésre Zentán a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom. A változatos programok szeptember 29-én, szombaton várják az érdeklődőket, akik a néptáncoktatástól kezdve a gyermekprogramokig mindent megtalálhatnak.

– Ez egy vajdasági szintű rendezvény, ahova mindenkit szeretettel várunk nemcsak Vajdaságból és Magyarországról, hanem az egész Kárpát-medencéből, akinek fontos és akinek szívügye a népi kultúra. Nyilván sok néptáncos érdekelt lesz a programban, de ahogy a plakát is mutatja, családokat is nagy szeretettel várunk, hiszen a műsor változatos, mindenki meg tudja találni a számára közeli, érdekes elfoglaltságot – mondta Juhász Gyula, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa, a közelgő program egyik főszervezője.

A rendezvénynek a Fő tér, a Sportcsarnok és a Népkert fog otthont adni, ahol kedvükre válogathatnak az érdeklődők, mit is szeretnének csinálni. Többek között táncoktatás vár mindenkit, számos népzenei koncert, táncos produkciók, lemezbemutatók, mesemondók előadásai, színvonalas kirakodóvásár, folkkocsma, gyermekprogramok, Hencidától Bonchidáig vetélkedő és más egyebek.

– Igyekeztünk sokoldalú repertoárt összeállítani. Tavaly nagy volt az elvárás meg a várakozás, hiszen hét év kimaradt a szervezést illetően. Ennek ellenére nagyon jó volt látni, hogy van rá érdeklődés, amit feltételeztünk is, mert nincs másik ilyen program. Nyilván egy Gyöngyösbokréta meg egy Durindó más, mint ez a rendezvény, hiszen nagyobb múltjuk is van, de azt gondolom, hogy nem is kell összehasonlítani. Ami a táncháztalálkozót illeti: ’91-ben volt az első Moravicán, aztán volt egy Topolyán ’92-ben, majd a ’90-es évek további részében Csókán volt, ott működött több mint tíz évig. Egy idő után sajnos megszakadt, nem volt, aki megszervezze. Ez indult újra tavaly, azóta itt van Zentán – hallottuk Juhász Gyulától, aki kifejtette: a táncháznak mint formának nagyon erős magyarságmegtartó ereje van. A táncházas kultúrának ez a zentai kiemelkedő rendezvénye, ami kicsit kötetlenebb, viszont tudatos szervezésű – folytatta Juhász Gyula, aki azt is elmondta, hogy egy ilyen rendezvény mögött rengeteg munka áll, rengeteg előkészületet igényel az, hogy minden a helyére kerüljön, hogy mindenki megtalálhassa az igényeihez mérten azt, amiben jól érzi magát, ahonnan élményekkel gazdagon térhet haza. Tavaly ez sikerült, a szervezők bíznak a sikeres folytatásban.

Nyilván minden év hoz tapasztalatokat, amikből merítve az ember újít, változtat, hogy a színvonal is megmaradjon, illetve a változatosság is ébren tartsa az érdeklődést a vendégekben. Az idei évet tekintve a délutáni táncoktatást a Kárpát-medence táncaiból rakták össze, főként a határon túli régiókra helyezve a hangsúlyt, és ottani meghívott táncos párokkal, zenekarokkal, táncoktatókkal dolgoznak együtt. Ez olyan formában változás, hogy tavaly közelebbi régiókból válogattak, idén kicsit távolabbról szemezgetnek.

A program szakmai partnerei a Hagyományok Háza, a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

A rendezvény ingyenes, részletesebb információt a következő linken talál: http://vmmi.org/index.php?ShowObject=rendezveny&id=9994