2024. április 27., szombat

Mi lesz Jovanka Broz villájával?

Az államnak nincs lehetősége arra, hogy két és fél millió eurót fordítson annak a dedinjei villának a tatarozására, amelyben Tito elnök özvegye, Jovanka Broz élt.

Ezért a 750 négyzetméteres épületet hamarosan eladásra vagy bérbevételre kínálják fel abban a reményben, hogy valaki majd hajlandó lesz befektetni a helyreállításba. Ezt Jovan Vorkapić, a Köztársasági Vagyonigazgatóság vezetője nyilatkozta a Večernje novostinak.

– Olyan megoldás is számításba jöhet, hogy valaki hosszabb időre kibérelje a villát, s a felújításba fektetett összeget – legfeljebb az ingatlan értékének felét – levonjuk a bérleti díjból. Mindenesetre az állam mint tulajdonos szabadon rendelkezik a Sándor király sugárút 75. alatti épülettel, és a legjobb belátása szerint dönt a teendőkről. Több olyan ország is van, amely éppen ilyen ingatlant keres diplomáciai-konzuláris képviselete számára akár bérbe, akár megvásárlásra – mondta Vorkapić.

A 2013 őszén, 89 éves korában elhunyt Jovanka Broz egykori otthonáról a köztársasági szervek közös ügyintéző szolgálata gondoskodik. A Beli dvorral szemben levő, kimondottan rossz állapotú épület az utóbbi csaknem öt évben, amíg a hagyatéki eljárás tartott, be volt zárva.

Egyébként Jovanka Broz személyes tárgyait – a ruhákat, ékszereket, fényképeket, olajfestményeket –, valamint az állami tulajdonban levő bútorokat és műtárgyakat máshol raktározták el, hogy megmentsék az enyészettől.