2024. április 27., szombat

Két hónap alatt megoldható

A német és szerb nyugdíjrendszerről tartottak tanácsadást Újvidéken

Németországi munkavállalók nyugdíj-biztosítási ügyében nyújtottak szaktanácsadást tegnap Újvidéken. Az ingyenes tanácsadást azok a polgárok vehették igénybe, akik mind Németországban, mind Szerbiában fizettek már járulékokat, és arra voltak kíváncsiak, milyen juttatásokra számíthatnak a két ország közötti szabályozások alapján.

A közös nyugdíjtanácsadói napon a szerbiai Köztársasági Rokkantsági és Nyugdíj-biztosítási Alap és a németországi nyugdíjbiztosító szakértői adtak információt szerb és német nyelven. A tanácsadást jellemzően olyan, jelenleg Szerbiában élő polgárok vették igénybe, akik egykor mindkét országban vállaltak munkát, vagy jelenleg is munkaviszonyban vannak.

Szerbiában mintegy 200 ezer személy veszi igénybe a németországi nyugdíjbiztosítást. Az ügyfelek kérdései leginkább a nyugdíjbiztosítás igénylésére és a nyugdíjak összegére vonatkoztak – nyilatkozta Damir Bogdan a Köztársasági Rokkantsági és Nyugdíj-biztosítási Alap újvidéki kirendeltségének, a nemzetközi kapcsolatok részlegének vezetője.

– Kedden 65 polgár jelentkezett a szaktanácsadásra. A kérdések főként a nyugdíjak összegére, a szolgálati évekre, a nyugdíjkérelem feltételeire vonatkoztak. A legtöbben arra voltak kíváncsiak, hogy milyen rendszerességgel történik a nyugdíjak kifizetése. A nap folyamán 50 ügyfél jelezte részvételi szándékát – mondta Damir Bogdan.

A nyugdíjbiztosítás igénylésének folyamata Németország esetében két hónapnál nem tart tovább.

– Abban az esetben, ha a két országban eltöltött szolgálati évekről össze kell gyűjteni az adatokat, vagy más bizonyítékok beszerzése szükséges a munkavállalás tényéről, s ez jelentősen megnöveli az eljárás idejének kimenetelét. A szerbiai törvények szerint a kérvény beadása után két hónap alatt végbemegy a folyamat, a németországi törvények alapján pedig három hónapig eltart ez az időszak. Ez azonban igen individuális, minden attól függ, hogy a szolgálati idővel kapcsolatos adatok összegzése befejeződött-e vagy sem – ecsetelte a nyugdíj-biztosítási alap munkatársa.

Az adai Ružica Timovič tizenkét évig dolgozott takarítónőként Németországban. Jelenleg, a lábműtéte után csupán mankókkal tud járni. A nyugdíjkérelmét szerette volna átadni az újvidéki irodában.

– Mos 58 éves vagyok és a németországi nyugdíj-biztosítási szabályok szerint sajnos 67 éves koromig nekem nem jár nyugdíj. Most átadtam a kérvényt a rokkantsági nyugdíj igénylésére, de kérdéses, hogy megkapom-e. Megpróbáljuk, és meglátjuk, hogy milyen lesz a folyamat – mondta Timovič Ružica, akit sógora, Josip Nikolić kísért el a szaktanácsadásra.

Az újvidéki Anđelko Vuleta is azon ügyfelek egyike, aki rokkantnyugdíjasként németországi nyugdíj-biztosítási kérelmét adta át a szaktanácsadói napon.

– Minden információ és tanácsadás hasznos. Problémamentesen átadtam a kérvényt, a folyamat zökkenőmentesen halad, az újvidéki nyugdíj-biztosítási alap munkatársai minden felmerülő problémát megoldanak. Jó az összeköttetés a külföldi nyugdíj-biztosítási intézménnyel. Németországban négy évet dolgoztam, három különböző munkahelyen, különféle kézműves mesterséggel foglalkoztam – mondta Anđelko.

Anđelka Fuhurbach a férjével együtt németországi vendégmunkásként jogosult a külföldi nyugdíjra. A társadalombiztosítás kérdésében kereste fel a szakértőket.

– A férjem ügyében jöttem elsősorban, ő külföldi lakosként él Szerbiában. Megkapta a tartózkodási engedélyt de nem rendelkezik társadalombiztosítással, annak ellenére, hogy fizetjük, vagyis levonják a nyugdíjunkból a betegsegélyező számára – ecsetelte Anđelka.

A tanácsadói napon az érdeklődők a helyszínen benyújthatták nyugdíjkérelmüket, és előzetes időpontfoglalás alapján az ügyfelek széleskörű és egyéni tájékoztatást kaphattak a lehetőségeikről. A következő szaktanácsadói napot Berlinben tartják meg a jövő év áprilisában. Szerbiában egy év múlva tervezik a szaktanácsadói napok megszervezését.