2024. május 11., szombat

Politikai ráhatás nélkül, de nem politikamentesen

Az igazságszolgáltatás reformjához az alkotmány módosítása is kell

Független, felelősségteljes és működőképes igazságszolgáltatásra nem azért van szüksége Szerbiának, mert ezt az euróintegráció megkívánja tőle, hanem mert ez a polgárok érdeke – emelte ki Ana Brnabić kormányfő, az igazságügyi minisztérium által szervezett kerekasztal-tanácskozáson, amelynek témája az alkotmány igazságszolgáltatásra vonatkozó részének módosítása volt. Nela Kuburović igazságügyi miniszter miközben ismertette az alkotmányra benyújtott módosítási indítványokat, elmondta, a legnagyobb figyelmet arra fordították, hogy kivonják a politikai befolyás lehetőségét az igazságszolgáltatás legfelsőbb szerveiből. Omer Hadžiomerović, a Szerbiai Bírák Társaságának alelnöke viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a szemléltetett indítványok nem járulnak hozzá az igazságszolgáltatás függetlenségéhez, hiszen közvetetten így is fennáll a politikai nyomásgyakorlás lehetősége.

A kormány képviselői, így a kormányfő is, de az igazságügyi miniszter, illetve Jadranka Joksimović, az euróintegrációval megbízott miniszter is arra hívta fel a figyelmet, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége lehetetlen. Brnabić kiemelte, mindenekelőtt azt kell megfogalmazni, kitől kell függetlenednie az igazságszolgáltatásnak. Véleménye szerint ellenőrző mechanizmusok nélkül nem létezhet ez az intézmény sem.

A joguralom megteremtése az egyik kulcsfontosságú elem ahhoz, hogy Szerbia EU-tagállammá váljon – emelte ki Sem Fabrizi, az EU szerbiai delegációjának vezetője. Hangsúlyozta: az igazságszolgáltatás reformjánál a legfontosabb a politikai ráhatás lehetőségének ellehetetlenítése. Szerbia Alkotmányának módosítása is ezt szolgálja.

Omer Hadžiomerović az újságírók kérdésére rámutatott, hogy a bemutatott módosítási indítványok nem járulnak hozzá az igazságszolgáltatás függetlenségéhez. Elmondta, azzal, hogy az igazságügyi miniszter nem foglal többé helyet a Bírósági Főtanácsban ugyan látszólag elhárították a politikai nyomás lehetőségét, mégis a módosítási indítványok helyet adnak a politikai ellenőrzésnek. Erre utal az is, hogy a parlament választhatja majd meg a Bírósági Főtanács soraiban ülő öt kiemelt jogászt.

Mint a tanácskozáson kiderült, az ügyészek is osztották a bírák véleményét. Kiemelték, az alkotmányt úgy kell megfogalmazni, hogy kizárja annak lehetőségét, hogy ne történhessen meg az, aminek nem szabad megtörténnie.