2024. április 27., szombat
FORMULA–1

Hamilton varázsolt Szingapúrban

A 2018-as Formula–1-es szezon egyik sajátosságát az adja, hogy eddig a versenyek többségét nem az a csapat nyerte, amelyet a hétvége előtt a fő esélyesnek kiáltott ki a közvélemény. Így történt ez a 11. villanyfényes Szingapúri Nagydíjon is, ahol a Mercedes hagyományos gyengélkedése okán hiába várta mindenki a Ferrari fölényét, végül mégis Lewis Hamilton örülhetett.

Az előzés nehézségéről híres pályán a brit azzal alapozta meg sikerét, hogy az időmérőn egy elképesztően gyors körrel megszerezte az első rajthelyet. „Az esetek 99,9%-ában nem lehet teljesen hibátlan kört futni, de nekem ma bejött az a 0,1%” – értékelt a szombati nap végén a brit, akinek kvalifikációs teljesítményétől a paddockban mindenkinek leesett az álla. Legközelebbi üldözői közül Max Verstappen három, Sebastian Vettel pedig hat tizeddel maradt el tőle, miközben az autók rengeteget gyorsultak egyetlen év leforgása alatt a szingapúri pályán: a pole-pozíciót érő kör 3,3 másodperccel gyorsabb volt, mint 2017-ben.

A rajtnál ezúttal elmaradt a tavalyi futamot emlékezetessé tevő, az élmezőny felét megrostáló nagy baleset, csak a két Force India ütközött egymásnak, megidézve néhány kellemetlen emléküket az előző szezonból. Vettel az első kanyarokban túljutott Verstappenen, de aztán a Ferrari jött ki rosszul a taktikázásból: elsőként kezdték meg a bokszkiállások sorát, hátha Vettel ezzel átugorhatja a vezető Hamiltont, ehelyett azonban a német egy körre beragadt Sergio Pérez mögé, ez pedig pont elég volt Verstappennek ahhoz, hogy a kerékcseréről kiérkezve visszavegye a második helyet.

Vettel ráadásul lágyabb gumikeveréket kapott, így óvnia kellett őket a futam végéig, és nem is kerülhetett előrébb a harmadik helynél. Verstappen előtt nyílt ugyan egy váratlan lehetőség Hamilton megelőzésére, amikor a britet jelentősen lelassították a lekörözések, de a címvédő résen volt, és nem hagyott utat maga mellett. A Mercedes pilótája Monza után két héttel ismét egy olyan futamot nyert meg, ahova eredetileg a pontveszteség minimalizálásának céljával érkezett, és így immár 40 egységnyi előnnyel vezet Vettel előtt a bajnoki tabellán. Hat futammal a szezon vége előtt pedig a németnek már szinte biztosan szüksége lesz néhány hibára az ellenfél részéről, ha fordítani akar az álláson.

A versenyre felvezető hét fő témája volt, hogy végre bejelentette második 2019-es pilótáját is a Ferrari. Maranellóban pedig rájuk nem jellemző módon merész döntést hoztak, hiszen a Sauberrel csak idén debütáló, jövőre is még csupán 21 éves Charles Leclerc-nek szavaztak bizalmat, aki a saját versenyzői akadémiájukban nevelkedett. A Szingapúrban ismét pontot szerző monacói lesz tehát Vettel csapattársa, így Kimi Räikkönennek távoznia kell a csapattól. Meglepetésre azonban a finn még nem vonul vissza, ehelyett két évre aláírt a Sauberhez, így tulajdonképpen helyet cserél Leclerc-rel. Elmondása szerint a versenyzés élvezete miatt marad még 40 éves korán túl is a mezőny tagja, merthogy a Sauberrel dobogós helyekért küzdeni már aligha lesz lehetősége.

A Szingapúri Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:51:11,611, 2. Max Verstappen (holland, Red Bull) +8,9 másodperc hátrány, 3. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +39,9, 4. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +51,9, 5. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +53,0, 6. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) +53,9, 7. Fernando Alonso (spanyol, McLaren) +1:43,0, 8. Carlos Sainz (spanyol, Renault) +1 kör, 9. Charles Leclerc (monacói, Sauber) +1 kör, 10. Nico Hülkenberg (német, Renault) +1 kör stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 281 pont, 2. Vettel 241, 3. Räikkönen 174, 4. Bottas 171, 5. Verstappen 148, 6. Ricciardo 126, 7. Hülkenberg 53, 8. Alonso 50, 9. Magnussen 49, 10. Pérez 46, stb.

Csapatok: 1. Mercedes 452 pont, 2. Ferrari 415, 3. Red Bull 274, 4. Renault 91, 5. Haas 76, 6. McLaren 58, 7. Force India 32, 8. Toro Rosso 30, 9. Sauber 21, 10. Williams 7.