2024. március 29., péntek
Nemzeti Vágta 2018 Budapest

Nagy Arnold, Temerin és Fantázia!

Vajdaságba került a Vágta kardja – Éreztem, hogy győzni fogok, de nagyon aggódtam a balesetet szenvedett lovas testi épségéért is

Tavaly még csak a harmadik helyet szerezte meg, az idén bajnokként tért vissza Budapestre Nagy Arnold Temerin színeiben, Fantázia nyergében.

– Nagyon örülök a győzelemnek – nyilatkozta lapunknak a Nemzeti Vágta idei bajnoka – A kanyarban már láttam, hogy a zirci lovas Molnár Gyöngyi le fog esni, ezért vigyáztam, hogy nagy ívben kerüljem ki, nehogy rálépjen a lovam. Fantázia felkészítéséért a versenyre hálás vagyok Attila barátomnak, mert nagyon jó munkát végzett. Nem is tudják elképzelni milyen érzés ez az eredmény egy lovasnak.

Szerencsére a zirci lovas lány kisebb zúzódásokkal megúszta a balesetet.

A Nemzeti Vágta győztese a díjátadón a Hősök terén, jobbra Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke (Fotó:MTI)

A Nemzeti Vágta győztese a díjátadón a Hősök terén, jobbra Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke (Fotó:MTI)

A nemzetközi versenyben Szerbia lovasa, Davidovity Deján célfotóval veszített a kínai Li Fangge mögött, úgy, hogy lovasunk végig vezetett a versenyben.

Szeptember 14. és 16. között került megrendezésre Budapesten, a Hősök terén a Nemzeti Vágta a magyar lovas hagyomány ünnepe, az év legjelentősebb lovas kulturális eseménye, amelyre az idén nem kevesebb mint 72 település nevezett be.

Gőz László, a Nemzeti Vágta technikai igazgatója elmondta, hogy a rendezvény rengeteget fejlődött az elmúlt 10 évben. – Csodálatos, hogy megvalósulhatott a kezdeti álom: a Nemzeti Vágta mára bejárja az egész országot, a határon túli magyar lakta területeket, sőt a nemzetközi futama révén eddig a világ 20 országából érkeztek lovasok – nyilatkozott. Hozzátette, hogy az elmúlt években csaknem 3000 lovas és ló versenyzett vagy szerepelt a Vágtán és előfutamain, így minden remény megvan arra, hogy a nagyszabású lovas rendezvény előtt még jó pár mozgalmas év áll.

A versenyszabályzat legfontosabb elemeit és a futamok rendszerét Szotyori Nagy Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója ismertette: „Az emberek és az állatok biztonsága az idén is az első, a pálya már bizonyított: a kanyarok ívei biztonságosak, a talaj kitűnő, a csaknem 1 kilométer hosszú pályakordon szivaccsal bélelt.” Kiemelte továbbá, hogy a ló és a lovaskultúra mindig is fontos szerepet játszott a magyarság életében, majd hozzátette, hogy a Nemzeti Vágta szeretné ismét a lovas sportokra irányítani a figyelmet. „Az idei év azért is különleges, mert 110 kishuszár, azaz 6 és 12 év közötti gyermeklovas vonult pónilovával a Hősök terén” – mondta.

A rendezvény programfüzetének bevezetőjében a szervezők idézték Kislinder Gábor, Topolya polgármesterének egyik nyilatkozatát is, amelyen kifejtette: „Kevés ilyen tömeges közösségépítő rendezvény van a tágabb régióban is.”

Ami lovasaink szereplését illeti, a szombati nap kellemes meglepetésekkel indult, hiszen az oromhegyesi színekben rajtoló Ördög Alen, a temerini ló hátán versenyző Nagy Arnold és az óbecsei Gulyás Szabolcs is megnyerte előfutamát, a zobnaticai lóval startoló Cékus Noémi pedig csak egy hajszállal maradt le a középdöntőről, hiszen harmadikként ért célba előfutamában. Sajnos a kishuszárok futamában a bácskossuthfalvi Víg Barbara rajtja nem sikerült a legjobban, így ő sem jutott be a vasárnapi döntőbe.

A temerini Nagy Arnold átveszi a Nemzeti Vágta vándordíját, az 1848-as huszárszablyát (Kiss Zoltán felvétele)

A temerini Nagy Arnold átveszi a Nemzeti Vágta vándordíját, az 1848-as huszárszablyát (Kiss Zoltán felvétele)

A középfutamokból már csak Nagy Arnold és Fantázia tudta kiharcolni a döntős pozíciót, a nemzetközi futamban pedig a Szerbiát képviselő Davidovity Deján jutott be a legjobb hat közé.

A műsoron hagyományosan ebben az évben is szerepelt díjugrató- és magasugróverseny, parasport- és lovasíjász-bemutató, a Fogatvágta, kocsitoló verseny Kocs község közreműködésével, valamint a Nemzeti Lovas Díszegység, a Győri Ördöglovasok és az Epona Lovasiskola produkciója. Már pénteken megnyílt az Országkonyha, majd szombaton az Andrássy úti Vágta Korzó, ahol a nevező települések lovas, népművészeti és turisztikai attrakcióikkal, valamint élő produkciókkal mutatkoztak be.

Nagy Arnold a döntőben Rózsaszentmárton, Pogány, Füzér és Zirc lovasát utasította maga mögé a Millenniumi emlékmű körül kialakított különleges pályán. A 2018 leggyorsabb lovasa címet elnyert temerini versenyző a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat vehetett át az ünnepélyes díjátadón. Fantázia hátára győzelmi takarót terítettek.

A döntőben másodikként befutó Kun Ferenc, Rózsaszentmárton lovasa egymillió forintos, a harmadik helyezett Ács Linda, Pogány versenyzője félmillió forintos jutalmat kapott, a további két döntős, Füzér és Zirc lovasa 300-300 ezer forintot vihetett haza. A Zircet képviselő Molnár Gyöngyi a futam során leesett lováról. Mivel Ricárdó bár elsőként, de egyedül ért célba, az utolsó helyen végzett. 
Délután megrendezték a nemzetközi futam döntőjét is, amelynek győztese Kína lovasa lett. Másodikként Szerbia, harmadikként Szlovénia lovasa ért a célba.

Negyedik, ötödik és hatodik helyen Magyarország, Csehország és Szlovákia versenyzője végzett. A nemzetközi futamon 12 ország versenyzett, a döntőbe jutottakon kívül Törökország, Mongólia, Románia, Ausztria, Suriname és az Egyesült Királyság lovasa. A lovasok nem saját paripáikkal, hanem a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról kölcsönkapott, sorsolással kiválasztott shagya-arab őshonos magyar fajtájú lovakkal indultak a versenyen.
A Hősök terén felállított speciális pályán a kétnapos versenysorozat ideje alatt 72 magyarországi és határon túli település lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokon. A kishuszár vágtán az idén Kolumbán Örs-István, Sepsiszentgyörgy lovasa aratott győzelmet Fatima nevű pónilován.