2024. április 27., szombat

Az erős érdekérvényesítésért

A Magyar Összefogás lakossági fóruma Királyhalmán

Szombaton este Érdekérvényesítés és párbeszédkészség címmel tartott lakossági fórumot a Magyar Összefogás Királyhalmán. A Kultúrotthonban összegyűlt közönséget Osztrogonác Simon, a Vajdasági Magyar Szövetség királyhalmi helyi szervezetének elnöke köszöntötte, majd köszönetet mondott a Magyar Nemzeti Tanácsnak támogatásokért, amelyeket a falunak biztosítottak.

Erdődi Edvina, Petkovics Márta, Jerasz Anikó és Osztrogonác Simon (Gergely Árpád felvétele)

Erdődi Edvina, Petkovics Márta, Jerasz Anikó és Osztrogonác Simon (Gergely Árpád felvétele)

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke a testület elmúlt négy évének eredményeit ismertette.

– Az MNT az elmúlt időszakban a vajdasági magyar közösség érdekképviseletéért szállt síkra és minden erejével azért küzdött, minden programját azért alakította ki, hogy a szülőföldön való boldogulást megkönnyítse, erősítse, hogy az itt élők mindennapjait segítse  – mondta Jerasz Anikó.

Jerasz Anikó elmondta, hogy az MNT a leglátványosabb eredményeket az oktatás területén érte el. Kiemelte, hogy amellett, hogy sikerült megőrizniük a magyar nyelvű oktatást, ez mellett olyan helyekre is visszahozták, mint Maradék, ahol harminchét éve nem volt magyar nyelvű oktatás, vagy Verbász, ahol huszonkét év után indítottak újra magyar nyelvű óvodai foglalkozást. A felsőoktatás kapcsán elmondta, hogy az MNT-nek az a célja, hogy a fiatalok akik kikerülnek a középiskolákból itthon tanuljanak tovább, és az itthoni egyetemek, főiskolák közül válasszanak maguknak felsőoktatási intézményt, ennek előmozdítására pedig gazdag ösztöndíjprogramot indítottak el és megnyitották az Európa Kollégiumot. Jerasz Anikó szerint az eredményeket úgy sikerült elérni, hogy az MNT az oktatási intézmények vezetőivel, a helyi, tartományi és a köztársasági szervekkel jó kapcsolatokat alakítottak ki.

Sokan megjelentek a lakossági fórumon (Gergely Árpád felvétele)

Sokan megjelentek a lakossági fórumon (Gergely Árpád felvétele)

Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja az oktatásban elért eredményeket számszerűsítette. Elmondta, hogy jelenleg húszezer magyar diák van az általános és a középiskolákban. Az MNT ezeregyszáz egyetemi hallgatónak biztosít ösztöndíjat. Külön kiemelte, hogy eddig körülbelül hatezer négyszáz harmadikos diákot sikerült egy napos ingyenes vajdasági kirándulásra elvinni. Ennek a programnak az a célja, hogy a vajdasági magyar diákok a lehető legkorábban megismerjék Vajdaság természetföldrajzi, kulturális értékeit és történelmi emlékhelyeit.

Erdődi Edvina, okleveles jogász, aki most először szerepel jelöltként a Magyar Összefogás listáján, a vajdasági magyarok helyzetét hasonlította össze a többi kisebbségben élő Kárpát-medencei magyar közösség helyzetével. Megállapította, hogy míg a felvidéki magyarok nem vehetik fel a kettős állampolgárságot, az erdélyi magyarok nem tudják kiharcolni sem a területi, sem a személyi elvű autonómiát, a kárpátaljai magyarok pedig már az anyanyelvű oktatás megszüntetése ellen kell, hogy küzdjenek, addig a vajdasági magyarok helyzete példaértékű.

–  Itt az érdekérvényesítésről van szó. Ha nem volna erős érdeklépviselet itt Vajdaságban, akkor nekünk nem volna nemzeti tanácsunk, amely a személyi elvű autonómia intézménye –  mutatott rá Erdődi Edvina.