2024. április 27., szombat
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

A közösségi ünnep hét hete

A Magyar Összefogás jelöltjei a következő hetekben minden olyan településre ellátogatnak, ahol magyarok élnek

Ma, szombaton hivatalosan is megkezdődik a Magyar Összefogás nemzeti tanácsi választási kampánya. Az előttünk álló hét hét folyamán a Magyar Összefogás jelöltjei és a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselői minden magyarlakta településre legalább egyszer ellátogatnak, hogy beszámoljanak a Magyar Nemzeti Tanács eddigi eredményeiről, továbbá felvázolják a következő mandátum tekintetében megfogalmazott terveket, derült ki pénteken Pásztor István, a VMSZ elnökének és mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnökének és a Magyar Összefogás listavezetőjének a sajtótájékoztatóján.

Az MÖ és a VMSZ héthetes közösségi ünnepként éli meg a kampányt, emelte ki Pásztor István, mondván, hogy mozgalmas, lendületes, dinamikus, tartalmas és jó hangulatú kampányra készülnek. Ahhoz, hogy ez a cél megvalósuljon, minden feltétel adott: a közösségileg elkötelezett személyeket felsorakoztató lista, amelyet 4200 szavazópolgár támogatott aláírásával, továbbá a VMSZ mozgósító ereje, valamint a vajdasági magyar közösség nyitottsága a találkozásra. A cél az, hogy az MÖ jelöltjei és a VMSZ tisztségviselői november 4-éig, azaz a nemzeti tanácsi választások megtartásának a napjáig minden egyes magyarok lakta településre legalább egyszer eljussanak és bemutassák a Magyar Összefogás jelöltlistáját, részletesen felvázolják a választási programot, valamint elszámoljanak az MNT eddigi munkájával. Mint az Pásztor István nyilatkozatából kiderült, nemcsak a sikerekről kívánnak beszélni, hanem a gondokról is, méghozzá őszintén, mivel értékelése szerint egyedül így lehet ezekre megoldást találni. A hét hét alatt megközelítőleg 300 kampányrendezvényt szerveznek, emelte ki Pásztor István.

Pásztor és Hajnal (Gergely Árpád felvétele)

Pásztor és Hajnal (Gergely Árpád felvétele)

MEGHATÁROZÓ ERŐ MARADNI

A kampányrendezvények, azaz a közösségi találkozók négy visszatérő téma köré épülnek: Magyarok a Vajdaságban – A nemzetépítés lehetőségei; Érdekérvényesítés és párbeszédkészség; Magyarként a szülőföldön; Az MNT a közösségünk életében – jelentette be Pásztor István.

Mindemellett hamarosan elkészül az ismeretterjesztő füzetecske is, amelyet az MÖ és a VMSZ aktivistái minden egyes szavazónak eljuttatnak. Ebben a füzetecskében bemutatják a jelölteket, valamint összefoglalják az előző négy év legfontosabb eredményeit és a választási program alappilléreit.

– Arra készülünk, hogy a Magyar Összefogás ezt a választást követően is a legmeghatározóbb és legerőteljesebb tényező, illetve erő legyen az MNT-ben. Folytatni kívánjuk az előző négy, illetve nyolc évben megkezdett munkát. Ennek az együttműködés és az egymással való szót értés képezi az alapját. Arra készülünk, hogy a választásokat követően mindenki érdekeit képviseljük, függetlenül attól, hogy ránk szavaztak, vagy sem. Arra készülünk, hogy a nemzeti tanács tevékenysége segítse közösségünk megmaradását, előrehaladását, és fejlődését szülőföldünkön. A kampány sikeres lebonyolításához és terveink megvalósításához minden feltétel adott, ezek megteremtődtek, illetve megteremtettük őket – fogalmazott Pásztor István.

SENKI ÉS SEMMI NEM MARADT KI

A Magyar Összefogás jelöltjeivel folytatott egyeztetést követően a lista választási programját a VMSZ elnöksége és tanácsa is elfogadta. A dokumentum mostantól a Magyar Összefogás honlapján is olvasható.

Nemzeti, hiteles, cselekvő, hozzáértő, elkötelezett és elhivatott – ezek a Magyar Összefogás programjának a legfontosabb ismertetőjegyei, emelte ki mgr. Hajnal Jenő. Akármennyire is rohamosan változik a világ, bizonyos dolgok leegyszerűsödtek, azaz egyértelművé vált, hogy mi a fontos a vajdasági magyar közösség számára: a család, az otthon, a gyermekek, az érvényesülés, a munkahelyi biztonság, a kiszámíthatóság, az egészség, az emberi méltóság, a magyar kultúra megőrzése, a hit, a szülőföld és a nemzet – sorolta a folytatásban Hajnal Jenő, mondván, hogy ezek a témák mind visszaköszönnek a választási programból, amelyben arra is kitérnek, hogy amit az elmúlt négy évben elterveztek, azt mind megvalósították. Egy választási program egyik legfontosabb feladata az, hogy körvonalazza a korábban megkezdett építkezés folytatásának a mikéntjét, továbbá az, hogy a célokat mindenki igényéhez igazítsa, értékelte Hajnal Jenő, rámutatván, hogy a programból a vajdasági magyar közösség életét befolyásoló kérdések egyike sem maradt ki, azaz senki és semmi sem maradt ki a dokumentumból. Az MÖ minden egyes magyar ember ügyét fontosnak tartja, nyomatékosította a listavezető.

– A mögöttünk álló négy év egyik eredménye az, hogy mostanra mind jogvédelmi, mind emberi és lelki szempontból felkészültünk az építkezés folytatására. A cél az, hogy 2022-re kiteljesedjen mindaz, amit magyar ügynek tartunk és amelynek megvalósítását fontosnak tartjuk. A program egyik erénye az, hogy figyelembe veszi azokat az értékeket, amelyek mindannyiunk számára fontosak. Nem azokat az értékeket, terveket sorakoztatja fel, amelyek egyének, vagy egy-egy kisebb csoport, esetleg szakmai testület, hanem mindenki számára fontosak. Számunkra minden egyes magyar fontos. Azt is szeretném kiemelni, hogy az MNT hatáskörének a négy alapterülete a XXI. század digitális átalakulásának a jegyében jelenik meg a programban, mivel azt szeretnénk, ha minden magyar ember, legyen az vállalkozó, nyugdíjas, tanár, diák, vagy háztartásbeli, megtalálja magát ebben a világban – taglalta Hajnal Jenő.