2024. április 27., szombat

Kicsiknek és nagyoknak

Három előadással a szegedi Kövér Béla Bábszínház is vendégszerepel a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon

Vasárnap kezdődik Szabadkán a 25. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál. A Szabadegyetem galériájában 17.30-kor a csengtui múzeum kiállítása nyílik meg, a nyitóceremónia 18.30-kor kezdődik a Gyermekszínházban, a versenyprogram első előadására, a lengyel Csendes című produkcióra pedig 19.30-kor kerül sor a Jadran színpadon.

A versenyprogram keretében idén 12 ország 14 előadását tekinthetik meg majd az érdeklődők. Az előadások Ausztriából, Bosznia-Hercegovinából, Brazíliából, Bulgáriából, Horvátországból, Lengyelországból, Macedóniából, Magyarországról, Montenegróból, Nagy-Britanniából, Szerbiából és Törökországból érkeznek. Az előző évekhez hasonlóan, a produkciókat a Gyermekszínházban, a Jadran színpadon és a Kosztolányi Dezső Színházban játsszák. Minden programra díjmentes a belépés, viszont a helyszínek befogadóképessége korlátozott.

A Kis herceg-díj idei kitüntetettjei, Dušan Pop Đurđev és Wieslaw Hejno az életműdíjukat a megnyitón veszik át, hétfőn 20 órától a Patria szálló médiaközpontjában pedig beszélgetés zajlik velük.

A rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján a programot Ilija Tatić, a fesztivál produceri teendőit végrehajtó Szabadegyetem igazgatója részletezte. Ahogyan azt hallhattuk,a jubileumra való tekintettel idén gazdag kísérőprogramra is számíthatnak az érdeklődők. Ennek fókuszában a kínai gyermekszínházi előadások állnak. A pekingi nemzeti színház előadása szerdán 11 és 16 órától lesz látható a Jadran színpadon, ugyanitt csütörtökön 17 órától pedig a sanghaji színiakadémia produkciója. A Kína fókuszban kísérőprogram keretében kínai animációs filmek vetítésére is sor kerül hétfőtől péntekig 10 órától az Eurocinemában.

Az idei évben a Szabadegyetem és a szegedi Kövér Béla Bábszínház együttműködést valósít meg a határon átnyúló Interreg-IPA program Theatro projektumának keretében. Ehhez kötődően a Kövér Béla Bábszínház hétfőn 10 és 14 órától a Kosztolányi Dezső Színházban mutatja be a Hétszínvirág című előadást, kedden ugyanitt ugyanezekben az időpontokban a Papageno titkát, szintén kedden 11-kor a Szabadkai Városi Könyvtárban pedig a Könyvmoly című produkciót. A programhoz kapcsolódóan a Gyermekszínházban hétfőn 11.30-kor nyílik meg a szegedi, kecskeméti, szabadkai, nagybecskereki és újvidéki előadások bábjait bemutató Öt város – öt mese című kiállítás, de sor kerül műhelymunkákra és táborra is.

Szép idő esetén a város főterén is programok zajlanak, művelődési egyesületek és táncstúdiók növendékeinek a fellépéseivel. Az újvidéki Szerb Nemzeti Színház előre beharangozott Pinocchio kalandjairól szóló balettjátékát viszont technikai problémákból adódóan nem Szabadkán, hanem Újvidéken játsszák.

Ilija Tatić elmondása szerint gazdag programot valósítanak meg, annak ellenére, hogy nagyon szerény költségvetés, mindössze 5 millió dinár áll a rendelkezésükre. Ebből négymillió a várostól egymillió pedig a tartománytól érkezett.

A versenyprogram keretében hétfőn 10 órától a Jadran színpadon a Csizmás kandúr c., Bosznia-Hercegovinából érkező előadást tekinthetik meg az érdeklődők. A Gyermekszínházban 12 órától a Huk bagoly, az álcázómester brit produkciót, 15 órától pedig szintén a Jadran színpadon a nagybecskereki Toša Jovanović Bábszínház vendégszerepel.