2024. április 27., szombat

Ne legyen határ a határ!

A Határtalanul! program keretében Vajdaságba látogattak a hajdúszoboszlói Gönczy Pál Általános Iskola hetedikes diákjai.

Fotó: Fehér Ildikó

Fotó: Fehér Ildikó

A négynapos kiránduláson összesen 43 diák vett részt, osztályfőnökeik kíséretében. Az első állomásuk Szabadka volt, ahol megnézték a városházát, annak dísztermét, valamint az épület tornyába is felmentek. Útjuk innen Topolyára vezetett, ahol ellátogattak a Tájházba, a bognár- és kovácsműhelybe, valamint a Sarlós Boldogasszony-templomba is betértek. A szálláshelyet Székelykevén biztosították a vendégeknek, az esti órákban táncházat is szerveztek a fiataloknak. A kirándulás második napján Nándorfehérvár és Zimony volt az úticél. Harmadnap, azaz tegnap Újvidékre látogattak a diákok. Megtekintették a belvárost, felmentek a Péterváradi várba, sőt még a vár katakombáiban is barangoltak. Ezt követően a Petőfi Sándor Általános Iskolába látogattak, ahol Argyelán Zoltán iskolaigazgató, valamint a hatodik, hetedik és a nyolcadik osztály tanulói, tanáraik fogadták a vendégeket. A mai nap folyamán Törökbecsére is ellátogatnak a hajdúszoboszlói diákok.

− A kirándulásnak az a célja, hogy a gyerekek megismerjék a határon túli magyarok világát, szokásait, hogy ismerkedjenek és barátkozzanak hasonló korú társaikkal. Otthon ugyan a televízióból és a rádióból hallanak némi információkat rólunk, de ha élőben látják, akkor az egészen más élmény számukra. A Határtalanul! program nemcsak az anyaországi, hanem a határon túli diákokat is felkarolja, az ő számukra is szerveznek kirándulásokat. A hetedik osztályos diákok mellett, immár a középiskolások számára is szerveznek hasonló kirándulásokat – mondta a hajdúszoboszlóiak táborával érkezett, topolyai származású Szatmári Sándor idegenvezető.

− Örülünk, hogy a hajdúszoboszlói iskola diákjai ellátogattak hozzánk. Nagyon hasznosnak találjuk ezeket a találkozásokat, barátkozásokat. Szerintem érdekes élményben volt részük a vendéggyerekeknek és a mi diákjainknak is. Remélem, hogy lesz alkalmunk nekünk is meglátogatni őket – mondta Rokvić Erzsébet, a Petőfi Sándor Általános Iskola magyartanárnője.