2024. május 8., szerda

Főszerepben az intelligens rendszerek

Az Óbudai Egyetem, a szabadkai Műszaki Szakfőiskola és az IEEE nemzetközi mérnökszövetség közös szervezésében csütörtökön vette kezdetét a SISY 2018 nevet viselő háromnapos informatikai konferencia.

A tudományos tanácskozást 2003 óta rendszeresen megrendezik, és kezdetben csupán szerbiai és magyarországi résztvevői voltak, azonban az évek során a világ számos országából érkeztek az intelligens mérnöki rendszerekkel, a mesterséges intelligenciával, robotikával, mechatronikával és egyéb diszciplínákkal foglalkozó kutatók. Az idén a szerbiai és magyarországi résztvevők mellett romániai, szlovákiai, boszniai, kínai, kanadai és észtországi kutatók vesznek részt a konferencián.

Fürstner Igor egy ex librist ajándékozott Rudas Imrének visszavonulása alkalmából (Fotó: Gergely Árpád)

Fürstner Igor egy ex librist ajándékozott Rudas Imrének visszavonulása alkalmából (Fotó: Gergely Árpád)

A tegnapi ünnepélyes megnyitóra a szabadkai városházán került sor. A rendezvényen felszólalt Takács Márta, az Óbudai Egyetem docense, a szervezőbizottság elnöke, Rudas Imre, az Óbudai Egyetem professzora, Kovács Levente, az Óbudai Egyetem tanára, Fürstner Igor, a Műszaki Szakfőiskola igazgatója, Ivana Štajner-Papuga, az Újvidéki Egyetem professzora, a programbizottság elnöke, valamint Halasi Szabolcs tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási segédtitkár. Rudas Imre a SISY konferencia egyik alapítója, és 16 évnyi aktív szerepvállalást követően bejelentette, hogy jövőre már nem vesz részt a szervezésben, viszont a rendezvényen minden valószínűség szerint jelen lesz, hisz közel érzi magához a tanácskozást is és Szabadkát is.

A program keretein belül a megnyitót követően három plenáris előadást hallhattak az érdeklődők. Elsőként a Philip Chen, a kínai Makaói Egyetem professzora állt közönség elé, majd a szerbiai születésű kanadai Ljiljana Trajković, a kanadai Simon Fraser Egyetem munkatársa, valamint Sonja Ristić, az Újvidéki Egyetem professzora tartotta meg előadását.

A konferencia pénteken és szombaton a Műszaki Szakfőiskola helyiségeiben a szekció-előadásokkal folytatódik. A hat szekcióban összesen 57 prezentációt tekinthetnek meg az érdeklődők.