2024. április 27., szombat

Soha nagyobb nyugdíjemelés

A pénzügyminiszter szerint az elsejétől esedékes növelésnek van reális gazdasági alapja

– Eddig még nem tapasztalt mértékű növelés várható, és soha nagyobbak nem voltak a nyugdíjak Szerbiában, mint amekkorák október 1-jétől lesznek, s ennek, meg a közalkalmazotti bérek év végi emelésének is megvan a reális gazdasági alapja – jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter a közszolgálati televízió csütörtök reggeli műsorában. Az már bizonyos, hogy az októberi ellátmánytól kezdődően nem vonják le a négy évvel ezelőtt levett összeget, ugyanakkor némi emelést ígérnek.

Zoran Đorđević, a munkaügyi tárca vezetője, szintén az idősek havi járandósága kapcsán azt nyilatkozta, hogy nagyon fontos hír a bejelentett emelés, hiszen „az államfő is megmondta, hogy gondoskodnunk kell a nyugdíjasokról”. Đorđević hozzátette: már látható, hogy az állam ennél többre is képes lesz, tehát ezzel a nyugdíjnövelésnek nincs vége, ez még csak a kezdet. A kormány azt szeretné, ha a jövőben jóval nagyobb lenne a társadalom idős rétegének havi bevétele. A nyugdíjakat – mint a munkaügyi miniszter a hét elején közölte – ezután nem fogják ugyan évente kétszer összehangolni az inflációval és a létfenntartási költségekkel, mint korábban, ám a kormány a költségvetés alakulásával összhangban növeli az ellátmányt.

(Ótos András illusztrációja)

(Ótos András illusztrációja)

– Nagy volt a dilemma, hogy maradjunk-e az évi kétszeri összehangolásnál, végül úgy döntöttünk, hogy ezt átengedjük a kormánynak – közölte Đorđević. Magyarázata szerint a nyugdíjak Szerbiában nem olyan szinten vannak, hogy reális volna az inflációval való összehangolásuk: ennél sokkal többet érdemelnek az egykori dolgozók. Jövőre is azt szeretnék, hogy – akárcsak az idén – az infláció mértékénél nagyobb arányban növekedjen az idősek járandósága. Ha majd az országban kialakul egy stabil nyugdíjrendszer, akkor válik lehetővé, hogy az idősek havi járandóságát csupán az inflációval hangolják össze.

Mint ismeretes, a Szociális-Gazdasági Tanács szeptember 5-én elfogadta a nyugdíjak ideiglenes csökkentéséről szóló, 2014 óta alkalmazott törvény eltörlését, majd másnap a köztársasági kormány meghozta a végső döntést. Ez lesz a legfontosabb módosítás a nyugdíj-biztosítási törvényben: az októberi nyugdíjból (amely novemberben érkezik) már nem vonják le azt az összeget, melyet 4 évvel ezelőtt levettek mindazoktól, akik 25 000 dinárnál nagyobb nyugdíjjal rendelkeznek, s amelyet azóta is minden nyugdíjcsekken feltüntettek mint törvény szerinti levonást.

Mint korábban közöltük, a nyugdíjtörvény idei módosításával nem szüntetik meg az előrehozott öregségi nyugdíj esetére korábban kirótt, ún. büntetőpontokat. Ha tehát valaki az előírt korhatár előtt vonul nyugállományba, minden hiányzó hónapra továbbra is levonnak 0,34 százalékot, „hogy a rendszer fenntartható legyen egy ilyen helyzetben, amikor a kb. 3 millió foglalkoztatottra 1 millió 750 ezer nyugdíjas jut”. A törvénymódosítással ugyanakkor a kedvezményes szolgálati idővel rendelkezőknek lehetővé teszik, hogy 50 évesen is nyugdíjba vonulhassanak – teljes járandósággal.