2024. április 26., péntek

Tadić az ellenzéki szövetség felé kacsingat

Úgy tűnik, Szerbia volt elnökét nem zavarná a Dveri és az SZDP jelenléte

A Szövetség Szerbiáért ellenzéki koalícióhoz csatlakozna Boris Tadić volt államfő, a Demokrata Párt korábbi tagja és elnöke, jelenleg a Szociáldemokrata Párt vezetője, s már tárgyalásokat is folytat pártjának a szövetséghez való felzárkózásáról – tudta meg a belgrádi Blic napilap. Tadić az új blokk képviselőivel tárgyal már egy hónapja, noha korábban úgy nyilatkozott: nem csatlakozna egy olyan szövetséghez, amelynek a tagja a szélsőjobboldali Dveri és a Szerbiai Demokrata Párt is. Lapértesülések szerint a volt államfő Dragan Đilassal, a Szövetség Szerbiáért egyik vezetőjével, korábbi párttársával kommunikál. A Blic úgy tudja, párton belül a szociáldemokraták már meg is hozták a döntést az ellenzéki formációhoz való csatlakozásról, de még nem tudni, mikor lesz hivatalos a döntés.

Dragan Đilas mindeközben Miloš Jovanovićtyal, a Szerbiai Demokrata Párt elnökével is tárgyalásokat folytat. A Blicnek ma az SZDP elnöke megerősítette, hogy két nappal korábban találkoztak. Nem tartja titoknak azt, hogy folynak az egyeztetések, mint mondta, Belgrád korábbi polgármesterével elsősorban a szerbiai politikai helyzetről tárgyalt. Jovanović úgy fogalmazott, a döntést szeptember végén vagy október elején hozzák meg arról, hogy pártja csatlakozik-e a Szövetség Szerbiáért tömörüléshez.

Ahhoz, hogy egy párt az ellenzéki szövetség tagjává váljon, néhány feltételnek kell eleget tennie. Nem működhet egyik hatalmi szinten sem együtt a Szerb Haladó Párttal, el kell fogadnia egy harmincpontos programot is. A szövetség egyes tagjai szerint az SZDP nem tesz eleget ezeknek a feltételeknek, Jovanović viszont arról számolt be, hogy időközben kizárták a pártból azokat a čačaki és kosjerići tagokat, akik nem voltak hajlandók felborítani a koalíciót a haladókkal.