2024. április 19., péntek

Gázfűtés a közintézményekbe

Ülésezett a kishegyesi községi képviselő-testület – Együttműködés az állami és a magánszféra között

Pénteken délelőtt tartotta 21. ülését a kishegyesi községi képviselő-testület jelenlegi összetétele. A napirenden összesen 17 pont szerepelt, köztük több lényeges is. A legjelentősebb kétségkívül az a végzés-javaslat volt, amely az önkormányzati alapítású intézmények és a rendőrőrs fűtési rendszerére vonatkozott. Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke ennek kapcsán elmondta lapunknak, hogy a projektum az önkormányzat és a magánszektor együttműködésével fog megvalósulni.

Több napirendi pont is az iskolákra vonatkozott (Lakatos János felvétele)

Több napirendi pont is az iskolákra vonatkozott (Lakatos János felvétele)

– Az önkormányzat pályázati úton talált egy partnert, amely majd gázkazánokat szerel be a közintézményekbe. Konkrétan a falu három általános iskolájába, az önkormányzat épületébe, a kishegyesi és szeghegyi egészségházakba, valamint a rendőrőrs épületébe. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a mostani nafta és mazut tüzelésű kazánok ki lesznek váltva korszerű és energia-hatékony gázkazánokkal. Ennek érdekében az önkormányzat szerződést köt egy magáncéggel, és a cég fog beruházni, vagyis az önkormányzatnak egy dinárjában sem kerül. A szerződés 20–25 évre vonatkozik, és ez alatt az idő alatt a magáncég fogja biztosítani az intézmények fűtését, természetesen a jelenleginél sokkal kedvezőbb áron. Hozzáfűzném, hogy nemcsak gazdaságosabb, hanem környezetkímélőbb is lesz az új fűtési rendszer. Emellett az sem fordulhat elő, amire már volt példa, hogy elfelejtették idejében jelenteni, hogy nincs fűtőanyag, és emiatt az egyik iskolában két napig nem volt fűtés – nyilatkozta az elnök, majd hozzáfűzte, hogy a nagy mennyiségű adminisztráció miatt nem tudja, mikor realizálódik a projektum, de reményei szerint már az idén lehet belőle valami.

A képviselők határozatot hoztak az iskoláskor előtti intézmények és az általános iskolák hálózatáról is. Az önkormányzatnak meg kell határoznia, hogy hány épületben folyik óvodai és iskolai oktatás, mondta el ennek kapcsán Szűgyi, majd hozzáfűzte, hogy e téren az elmúlt 20 évben nem történt változás. A testület elfogadta a köztisztaságról szóló határozat módosítását, ugyanis a korábban elfogadott határozatból lemaradt néhány büntető intézkedés. A közszolgálatok mindegyikére vonatkozólag létezett községi határozat, egyedül a kéménysöprő-szolgálatra nem. A képviselők most ezt a hiányosságot pótolták egy ide vágó határozat elfogadásával, tudtuk meg az elnöktől. Hat összefüggő, az oktatási intézményekre vonatozó napirendi pontot is megvitatott a testület.

– Mind a kishegyesi, mind a bácsfeketehegyi és mind a szeghegyi általános iskolákban lejárt az iskolaszékek megbízatása. Emiatt a képviselő-testület felmentette jelenlegi összetételüket és kinevezte az új iskolaszékeket. Ennek kapcsán el lehet mondani, hogy nem sok személyi változás történt a régi és az új összetételek között – fogalmazott Szűgyi.