2024. április 27., szombat
FOCIMIX

A Girona és a Barcelona játszhat a tengerentúlon

A januári Girona–Barcelona lehet a spanyol labdarúgó-bajnokság első mérkőzése, amelyet az Egyesült Államokban rendeznek. A Cadena COPE hírportálra csütörtökön felkerült a liga hivatalos dokumentuma, amely arról szól, hogyan kompenzálják a két katalán csapat szurkolóit. Ebből kiderült, hogy a 21. fordulóban esedékes meccset január 26-án, helyi idő szerint 14.45-től, közép-európai idő szerint 20.45-től játsszák Miamiban, a Hard Rock Stadionban. A nyilvánosságra hozott dokumentum úgy fogalmaz, a sportág és a spanyol élvonal további népszerűsítése miatt rendkívül fontos mérkőzés helyszínét a két érintett klubbal együttműködve jelölték ki. Augusztus közepén jelentették be, hogy a spanyol liga a mostani idényben az Egyesült Államokban is rendezne mérkőzést. Javier Tebas elnök szerint a következő 15 évben szezononként egy-egy bajnoki összecsapásról lenne szó. A bejelentésre a spanyol játékos-szakszervezet „leghatározottabb tiltakozását” fejezte ki, mondván: a liga nem egyeztetett a játékosokkal.

Jó úton járnak az angolok

Philipp Lahm, a német labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya szerint jó úton jár a vb-negyedik angol válogatott. A világbajnok védő úgy fogalmazott, az idei, oroszországi vb-n a fiatal szigetországi együttes nagyszerű csapatszellemet mutatott, erre pedig építhet Gareth Southgate szövetségi kapitány. „Amikor néztem őket, egy jól szervezett együttest láttam. Azt hiszem, jó esélyeik lehetnek a következő tornán, mert fiatal és tehetséges csapatuk van” – fogalmazott a már visszavonult Lahm. A Bayern München korábbi játékosa párhuzamot vont az angol, valamint a tíz évvel ezelőtti német válogatott között: mint mondta, ők egymás után két bronzérmet nyertek, mielőtt 2014-ben magasba emelhették a vb-trófeát. „A két korábbi torna tapasztalata rengeteget számított a négy évvel ezelőtti sikerben” – fogalmazott a 34 éves egykori labdarúgó.

Maradona mexikói klubcsapatot irányít

A mexikói másodosztályban szereplő Dorados de Sinaloa labdarúgócsapatának vezetőedzője lett DiegoMaradona. Az argentinok korábbi világklasszisának érkezéséről a klub Twitter-csatornája számolt be. „Üdvözöljük Diegót, a nagy halat!” – írta az egyesület a közösségi csatornáján az 57 éves szakembert köszöntve. A klub a szerződés részleteiről nem közölt semmit, így sem azt nem tudni, hány évre szól a megállapodás, sem azt, hogy Maradona mikor veszi át a csapat irányítását. A játékosként világbajnok edző 2008 és 2010 között hazája válogatottját vezette, majd egy szezonon keresztül az egyesült arab emírségekbeli al-Vaszl kispadján ült. Legutóbb az ugyancsak emírségi, de második ligás al-Fujairahnál dolgozott. Májusban még arról szóltak a hírek, hogy Maradona a fehérorosz élvonalbeli Dinamo Breszt elnöke lesz. A szerződéséről fel is töltött egy képet az Instagramra, és akkor úgy volt, hogy az oroszországi világbajnokság után elkezdi a munkát.