2024. április 26., péntek

Közvetett haszon Borból

A kínai befektetés révén nyereséges lesz a bányamedence

Ana Brnabić miniszterelnök elutasította a vádakat, miszerint a bori bányamedence értékesítési pályázata csupán színjáték volt, és hogy a stratégiai partner, a kínai Zijin Mining Group befektetése nem hoz pénzt az államkasszába. Kijelentette, hogy közvetett módon igenis tölteni fogja a büdzsét.

Zoran Živković, az Új Párt elnöke azzal vádolja a kormányt, hogy a Bor Bányászati és Kohászati Központ privatizációja mögött hatalmas csalási akció áll, és hogy a polgárokkal csupán hamis információkat közöltek a bányakomplexum magánosítási folyamatáról.

A miniszterelnök kijelentette, hogy a rézbánya adósságainak az átvállalásával a Zijin részéről és a kínai befektetés révén mindenképpen hasznos lesz az ország számára a bori bányakomplexum magánosítása. A 200 millió dolláros adósságnak egy része közvetett úton, több állami vállalaton keresztül – amelyeknek a bori bányamedence tartozik – fog hozzájárulni a Szerb Köztársaság költségvetésének gyarapodásához. Hozzátette, hogy a kínai Zijin Mining Group a következő három évben 780 millió dollár, a következő hat évben pedig 260 milliót fektet a bori bányamedencébe.

A bori bányakomplexumba történő befektetés tehát közvetett módon – adók, jövedelemadók és osztalékok formájában – szintén a költségvetésbe folyik be.

Ana Brnabić kiemelte, hogy egyetlen alkalmazottat sem bocsátanak el, a stratégiai partner garantálja a bori bányamedence dolgozóinak a munkahelyét. Majdanpekben és Bor környékén összesen mintegy ötezer személyt foglalkoztatnak.

A bányamedence pályázatára vonatkozó vádak kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy nemzetközi pályázat lévén, amely olyan szaklapban is megjelent mint a Financial Times, értelmetlen ilyen bírálatokkal előállni.