2024. április 26., péntek

Bátori Éva Szabadkán is tanít

Az operaénekes mesterkurzust tart a Zeneiskolában, ehhez kötődően gálakoncertre kerül sor a Városházán 12-én, 20 órakor

Az Electe Egyesület szervezésében, szeptember 8-a és 14-e között, Bátori Éva magyar operaénekes mesterkurzust tart a Szabadkai Zeneiskolában. A tanfolyam résztvevői 12-én 20 órakor a Városháza dísztermében lépnek fel egy gálakoncert keretében, amelyre a belépés díjtalan. A kurzus és a koncert folyamán zongorán közreműködik Kerényi Mariann és Görög Enikő.

Ahogyan azt Bátori Éva Érdemes művész életrajzából megtudhatjuk, Makón született, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott, majd a bécsi Állami Operaház stúdiójában tanult tovább. Dolgozott Németországban, fellépett az Amerikai Egyesült Államokban, de sokszor járt Japánban és Kínában is. A külföldön töltött években elismert művészekkel dolgozott együtt, például Alfredo Kraussal, Peter Konwitschnyvel és Claudio Abbadóval, hazatérve pedig egyebek közt Marton Évával, Vidnyánszky Attilával és Kocsis Zoltánnal. 2012-óta a Magyar Állami Operaház Nagykövet-programjának művészeti vezetője, az Operaház kinevezett énekmestere, valamint docensként tanít Bécsben.

Az Electe értesítése szerint a szabadkai kurzus nyitott a középfokú zeneiskolába járók, egyetemi hallgatók, valamint fiatal koncertező művészek, gyakorló operaénekesek előtt. A tanfolyam a fiatal előadók technikai felkészültségének fejlesztése és stilisztikai ismereteik elmélyítése mellett lehetőséget kínál egy-egy adott zenemű tartalmának beható tanulmányozására, a résztvevők literatúraismeretének fejlesztésére, valamint egy-egy zenemű különféle esztétikai szempontú értelmezésének megvitatására. Mindemellett persze kiváló alkalmat ad a dal- és operaária rajongóinak találkozására, szakmai kapcsolatrendszerének kialakítására és bővítésére.

A rendezvényekről Görög Noémi, az Electe Egyesület művészeti vezetője számolt be a lapunknak:

– Bátori Éva világhírű operaénekes, és nagy megtiszteltetés az, hogy eljön Szabadkára mesterkurzust tartani. A zenei pályája figyelemre méltó, az elmúlt években pedig elhatározta, hogy intenzívebben fog tanítani, nem utolsósorban Rúzsa Magdinak is tart énekórákat. A kurzusra minden bizonnyal sokan érkeznek Szegedről is, tehát nagyon érdekes koncertre számíthatnak az érdeklődők. Ez a gálakoncert lesz a nyári szünet utáni első hangversenyünk, habár az Electe tulajdonképpen egész évben aktív. Nyáron nem szervezünk koncerteket, viszont rendszeresen tartunk mesterkurzust Gučevón, amely mára Európa egyik legnagyobb klarinét-mesterkurzusává nőtt, megközelítőleg hetven résztvevővel, akik idén is elismert oktatóktól tanulhattak. Ami az elkövetkező időszakot illeti, november 18-a és 22-e között tartjuk majd meg az ötödik nemzetközi Piano Festet. Az idei minden bizonnyal két részből áll, a másodikra jövő év elején kerül sor. Időközben szervezzük a kilencedik FEMUS nemzetközi fúvószenei fesztiválunkat is – tudtuk meg Görög Noémitól.