2024. május 8., szerda
VAJDASÁGI GAZDASÁGI KAMARA

Élelmiszeripari törvények egységesítése

Az Innovatív Unió felé vezető úton Az európai élelmiszeripari törvények elnevezéssel tartottak tegnap műhelymunkát Újvidéken, a Vajdasági Gazdasági Kamarában. A műhelymunka a Foodstars projektum egyik fázisaként került megrendezésre.

A Foodstars projektum alapgondolata az innovációs lehetőségek és az élelmiszeripar terén folyó kutatások fejlesztése, az újvidéki Élelmiszer-technológiai Tudományos Intézet (FINS) és az ír Élelmiszer- és Mezőgazdaság-fejlesztési Intézet (Teagasc) közreműködése révén.

Az élelmiszeripari vállalatok többsége az európai piacot veszi célba termékeinek értékesítésekor

Az élelmiszeripari vállalatok többsége az európai piacot veszi célba termékeinek értékesítésekor

Milica Pojić, az újvidéki Élelmiszer-technológiai Tudományos Intézet munkatársa és a Foodstars projektum vezetője elmondta, hogy a műhelymunka célja, hogy összekösse a kutatókat, az élelmiszeripari szakembereket és a fogyasztókat.

– A műhelymunka témája az élelmiszeripari törvények összehangolása, egy elkerülhetetlenül fontos lépés, mivel kötelezettségeink közé tartozik, hogy olyan élelmiszeripari termékeket állítsunk elő, amelyek összhangban vannak az európai uniós előírásokkal és törvényekkel. Emellett tudományos intézményként is támogatni szeretnénk az iparágat az előírások kapcsán felmerülő problémák és kérdések terén, hiszen az élelmiszeriparban tevékenykedő vállalatok többsége az európai piacot veszi célpontul termékeik értékesítésekor – mondta Milica Pojić.

Hozzátette, hogy az új technológiák megismerése szintén nélkülözhetetlen, mivel egyre intenzívebben fejlődik az ételkészítés technológiája. Folyamatosan új összetevők és nyersanyagok jelennek meg.

A Foodstar projektum egy kezdeti lépése a szerbiai és írországi élelmiszergyártók közreműködésének – mondta Brijesh Tiwari, az írországi Élelmiszer- és Mezőgazdaság-fejlesztési Intézet kutatója. Kiemelte, hogy az újvidéki Élelmiszer-technológiai Tudományos Intézet munkája révén hatékony és kiváló eredmények érhetők el az élelmiszeripari törvények összehangolása terén.