2024. április 27., szombat

Villámcsapás Pacséron

Leégett az Újvárosi család háza, valamint a mellette levő magtár

Több generáció fáradságos, szorgalmas munkája lett csupán néhány óra alatt a tűz martaléka, amikor a vasárnap éjszakai heves viharban villám csapott a pacséri Újvárosi család otthonába.

A Boris Kidrić és a Bajai út sarkán, Pacsér főutcáján ütött ki a villámcsapás okozta, hatalmas anyagi kárral járó tűz (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Boris Kidrić és a Bajai út sarkán, Pacsér főutcáján ütött ki a villámcsapás okozta, hatalmas anyagi kárral járó tűz (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A régi, szecessziós stílusú épület tetőszerkezete – az oltással pedig a berendezése, illetve a mellette levő helytörténetileg is értéket képviselő háromszintes gabonatároló – valamint a benne levő több mintegy 60 tonnányi termény – veszett oda. A szomszédok éberségének is köszönhetően emberi életet nem követelt a felbecsülhetetlen anyagi kárral járó tűz. A pacséri Önkéntes Tűzoltó Testület tagjai mellett a bácskossuthfalvi hivatásos és önkéntes állomány több tűzoltója, és mindhárom kocsija kivette a részét az oltásban, illetve Topolyáról is érkezett egy tartállyal segítség. Nagy Simon, a Moravicai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke elmondta, hogy falujából 19-en mozdultak meg a sziréna hangjára.

– Nagyságát és intenzitását, illetve kiterjedését tekintve veszélyes tűzzel álltunk szemben, egyszerre 6 sugárral igyekeztünk az épület külső és belső részében megfékezni a lángokat. Éjjel, illetve hajnalban fújt a szél, ez pedig hatással volt az oltásra, és kockázatosabbá tette az egész esetet – hallottuk a bácskossuthfalvi tűzoltóállomás első emberétől.

Nagy Róberttől, a pacséri Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy az utóbbi évtizedekben ez volt az egyik legnagyobb erejű tűzeset a faluban.

– A bácskossuthfalvi és topolyai hivatásos és önkéntes tűzoltók mellett falunk önkéntesei is igyekeztek több 10 ezer liter vizet felhasználva megfékezni a lángokat. Körülbelül 2 óra 30 pertől reggel 6 óráig tartott az intenzív oltás, de hétfő délelőtt egészen 14 óráig ügyeletet tartottunk, mert az óriási hőhatás következtében továbbra is füstölögtek a gerendák. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy személyi sérülés nem történt, és nem terjedtek át a lángok a szomszéd épületekre – mondta a pacséri Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.

A villámcsapás feltehetőleg a tetőszerkezetet érte, és ez után károsodott az elektromos hálózat is, aminek hatásáról a szomszédos háztartások is beszámoltak. Sajnos Újvárosiék háza nem volt biztosítva, ezért az ilyenkor kért károkozati vizsgálat nem lesz lefolytatva a tűz pontos okával kapcsolatban.

Hétfőn a baj hallatán a család több barátja és falubeli jó szándékú ismerőse sietett segíteni, hogy az elüszkösödött gerendák alól mentse, amit még lehet, amiért lapunknak nyilatkozva a házigazda József fia, Újvárosi Zoltán mindenkinek a háláját fejezte ki.