2024. április 26., péntek

Nastavlja se borba za osuđivanje migracije

Na evropskom nivou, i dalje će se nastaviti borba za osuđivanje migracije, približavajući se izborima evropskog parlamenta snage koje podržavaju migraciju su pokrenule nove napade na one evropske zemlje koje su zauzele stav protiv migracije – izjavio je Peter Sijarto, ministar za spoljnu politiku, u četvrtak telefonom iz Beča. Političar je prisustvovao dvodnevnom informacionom sastanku država članica Evropske Unije u glavnom gradu Austrije. Prema Peteru Sijartou, sastanak u Beču ima temu migracije i već prema dnevnom redu savetovanja se može zaključiti da će se na evropskom novou nastaviti borba za osuđivanje migracija. Pozvao je na to da se obrati pažnja da se približavaju evropski parlamentarni izbori koji će biti od presudnog značaja i zbog toga su partije koje podržavaju migracije pokrenule nove napade na one evropske države koje su zauzele stav protiv migracije.

-“Ovaj napad predvodi francuski predsednik, i sad se čini, da severne države pokušavaju da prikupe što više zasluga u ovoj borbi tako da su praktično pokrenule jedno takmičenje sa srednjoevropskim državama, u tome ko će više da kritikuje.“

One snage koje podržavaju migracije zauzimaju stav protiv volje stanovnika Evrope, hoće da promene sastav evropskog stanovništva, da donesu takve odluke koje će još više potkopati sigurnost Evrope.

“Političari koji podržavaju migraciju, idu protiv demokratski izabrane vlasti, ne priznaju da će krivotvoriti istoriju“ – rekao je Peter Sijarto pozivajući se na kritiku upućenu od strane Švedske ministarke koja je zadužena za migraciju. Reči Helene Fritzon, Sijarto je procenio kao krivotvorenje istorije.

 “Mađarski migranti 1956. u susednim državama, nekad su godinama mirno čekali na to da ih neka država prihvati, nisu napadali policajce, nisu ugrožavali granice, nisu marširali preko nekoliko mirno orijentisanih zemalja, i nisu zahtevali da samovoljno izaberu svoju novu domovinu“ - rekao je ministar spoljnih poslova.  Peter Sijarto je reagovao na reči Švedske ministarke spoljih poslova: Viktor Orban i Mateo Salvini su prave demokrate, jer se bore protiv ilegalnog ulaska u zemlju, shodno volji evropskog naroda i dodao da su zbog neosnovanih tvrdnji u četvrtak pozvali u ministarstvo konzula Švedske u Budimpešti. Peter Sijarto je na savetu inostranih poslova u Beču razjasnio: Mađarska će istrajati pored tog stava da migrante ne treba deliti već ih ne treba puštati u Evropu, oni koji stižu ilegalno njih treba bez odlaganja vratiti nazad tamo odakle su došli. Mađarska neće dozvoliti da u izbornoj kampanji za Evropski parlament ili u nekoj drugoj nacionalnoj izbornoj kampanji – kao što se desilo sada u Švedskoj – bilo ko nekažnjeno oštri jezik nad Mađarskom.

Budimpešta je pozvala Švedskog konzula

Ministarstvo inostranih poslova je pozvalo švedskog konzula u Budimpešti zbog izjave u kojoj je kritikovana Mađarska. Helene Fritzon, švedska ministarka za migrantska pitanja je na seminaru u južnoj Švedskoj gde su razmatrali pitanja Unije, kritikovala Mađarsku zbog svoje politike prema migrantima. Prema njenim rečima, na jednom sastanku ministara je podsetila ministra spoljne politike Mađarske na 1956.godinu kada je Švedska srdačno prihvatila Mađarske migrante. Prema ministarki, očekivano bi bilo da Mađarska na isti način prihvati odgovornost u migrantskoj politici EU.

Margot Wallstrom, ministarka za inostrane poslove Švedske je u sredu na Tviteru napisala: premijer Viktor Orban i Mateo Salvini, ministar unutrašnjih poslova Italije, hoće da oforme savez protiv demokrata i levičara.