2024. április 26., péntek

Betemetett esővizes árkok

A topolyai Komgrad Közvállalat igyekszik újra kikotorni a vízelvezető csatornákat

Topolyán, illetve a község falvaiban is több helyen betemette a lakosság a házak előtti esővíz-elvezető árkokat. Emiatt nagyobb csapadékok alkalmával gyakran alacsonyabban fekvő udvarokat önt el a hirtelen lezúduló jelentős eső, a hóolvadás pedig latyakba borítja az érintett utcákat. Ebben az esetben nem csak a házigazdák számára jelent bosszankodást, vagy anyagi kárt, de a Komgrad Kommunális Közvállalat teendőit is szaporítja, hiszen volt már rá példa, hogy a vállalat szippantós tartálykocsiját kellett bevetni, nyilatkozta Domány Dudás Diana, a vállalat igazgatónője.

Kitisztítják Topolyán az esővíz-elvezető árkokat a Komgrad erőgépeivel

Kitisztítják Topolyán az esővíz-elvezető árkokat a Komgrad erőgépeivel

– Az önkormányzatban ugyan partnerre találtunk egy-egy nagyobb zápor utáni probléma kezelésében, de ez nem megoldás hosszú távon. A lakosságban tudatosítani kell, hogy annak az ároknak megvan a maga szerepe, és nem a polgár fűnyírás alkalmával történő bosszantására épült ki. Illetve felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy nem csak a csatornákat kell karbantartani, hanem az autófeljárók alatti csöves részt is tisztítani kell rendszeresen, ami berakodik szeméttel, illetve a fák lehullott lombozatával – hívta fel a figyelmet a Komgrad igazgatónője, aki azt is elmondta, hogy a következő időszakban valamennyi betemetett árkot szeretnék helyreállítani.

– Több utcában is problémát jelent az esővíz-elvezető árkok eltűnése, de jelentős gond, illetve vitákkal ötvözött patthelyzet például a Szent Száva utcában, vagyis a Csáki Lajos Általános Iskola utcájában alakult ki, ahol a régi árkok már nem is látszódnak, illetve az egyszerű problémamegoldás elé egy villanyvezeték is akadályt támaszt. Továbbá ebben az esetben az is tény, hogy az udvarok nagy része le van betonozva, és kevés a földes, víznyelő terület. Mindez a kihívás az utóbbi idők hatalmas esőzései alkalmával mutatkozott meg. Az ezzel kapcsolatos idei elképzelések nagy részét már májusban elkezdtük megvalósítani, ugyanakkor a hatékonyságnak a záloga ebben az esetben is a folytonosság, vagyis, hogy ne kapkodva, kampányszerűen lépjünk fel – nyilatkozta Domány Dudás Diana, majd arról is szólt, hogy a jövőben szankcionálni fogják a felelőtlen polgárokat.

– Szeretnénk a befedett vagy lezárt csatornákat újból kinyitni. Ez nem egy gyors, egyik pillanatról a másikra kivitelezhető feladat. Az előírásokkal összhangban ezt előbb meg kell terveztetni, papírra vetve az elképzeléseket. A legtöbb esetben a kivitelezést géppel nem is lehet megvalósítani, csak kézi erővel. Ez persze újabb felesleges költség és erőráfordítás a vállalatnak. Sajnos azokat a felelőtlen lakosokat egyelőre nem tudjuk szankcionálni, akik betömték ezeket az árkokat, és adott esetben önkéntelenül is mondjuk a szomszéd udvarába terelték el az esővizet. A jövőben kénytelenek leszünk ezt a lépést is megtenni. Kitűnő az együttműködésünk a kommunális rendőrséggel, és reméljük, hogy ebben is meg tudjuk találni a közös nevezőt, mint ahogy mondjuk abban a problémában is, hogy a házunk előtti részt tisztán kell tartani nyáron, illetve havas-jeges télen is sózni vagyunk kötelesek a járdát. Természetesen, arra kérjük a polgárokat, hogy gondolkozzanak felelősen, a közösség szempontjait a szem előtt tartva, hiszen mi a gördülékeny együttműködésre törekszünk, és nem célunk egyáltalán a büntetés – hangsúlyozta az igazgatónő.